Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.theplanet.net!newsfeed.icl.net!newsfeeds.be
lnet.be!news.belnet.be!cleanfeed.casema.net!news.casema.net!not-for-mail
From: "Dagmara" <a...@c...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@s...net.pl>
Subject: Re: Pilne!!!!
Date: Fri, 26 May 2000 14:13:55 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4132.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4132.1200
Lines: 46
Message-ID: <392e6aa6$0$15427@reader2>
NNTP-Posting-Host: 8dyn34.utr.casema.net
X-Trace: reader2 959343270 15427 212.64.35.34
X-Complaints-To: http://www.casema.net/abuse
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
X-Server-Date: 26 May 2000 12:14:30 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28611
Ukryj nagłówki
"Joanna" <j...@p...com.pl> wrote in message
news:392e5e24@security.net.pl...
> Witam Grupowiczow!
> Sprawa pilna!
> Potrzebuje przepis na pyszna, nieskomplikowana salatke lub danie (na
> kolacje), ale nie w stylu bylka z parowka np.:)
> Bede wdzieczna za wszelkie propozycje.
> Joanna
>
Salatka 'Szopska', albo po prostu "Szop" (pewnie odbiega od oryginalu, ale
napisze, jak ja to robie):
Ilosc skladnikow za kazdym razem dobieram na oko.
swiezy ogorek - obrac, pokroic w dosyc gruba kostke
pare pomidorow - pokroic jak wyzej
peczek rzodkiewek (lub 2) - pokroic w plasterki
spora cebula, albo nawet dwie - poszatkowac
sloiczek zielonych oliwek - mozna przekroic, mozna dodac cale
ewentualnie sol do smaku
Wszystko wymieszac i polac oliwka (nie zalowac tej oliwki) i sowicie okrasic
tabasco (ma byc mocno ostre - koniecznie!).
Teraz bierzemy duzy kawal zotego sera - tak chyba z 400 g i trzemy na tarce
(jarzynowej).
Salatke wrzucamy do michy, najlepiej szklanej (bo ladnie widac wszystkie
warzywka) i posypujemy serem.
Tak dla uwizualnienia - jak ja robie, to sera jest tak ze 2-3 cm na
warzywach. Elegancko przyklepujemy serek i odstawiamy to wszystko na
godzinke, coby sie przezarlo.
Po godzince gotowe do konsupcji z chrupiacym pieczywkiem.
U mnie w domu nigdy jeszcze nie wyczeklismy tej przepisowej godziny (wszyscy
kraza wokol kuchni i 'probuja', czy juz dobre i najczesciej okazuje sie, ze
juz po 15 minutach jest 'dobre' :)
Tradycyjnie podajemy do tego dobre piwo (na ugaszenie zaru tabasco:)
Istna pycha!
Smacznego,
Dagmara
|