Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!signoff.com.pl!not-f
or-mail
From: Marcin Kowalski <m...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pilne!!!!
Date: Sat, 27 May 2000 13:06:35 GMT
Organization: Signoff's News Server
Lines: 37
Message-ID: <2...@e...signoff.com.pl>
References: <3...@s...net.pl>
NNTP-Posting-Host: eufemia.signoff.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: eufemia.signoff.com.pl 959429195 30605 213.25.195.34 (27 May 2000 12:06:35
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...signoff.com.pl
NNTP-Posting-Date: 27 May 2000 12:06:35 GMT
X-Priority: 3 (Normal)
X-Newsreader: Mozilla/3.0 (compatible; StarOffice/5.1; Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28654
Ukryj nagłówki
Jesli kolacja w lato i pozna proponuje :
Butelka czerwonego wytrawnego wina - w zasadzie obojetne jakiego :) .
Ananas ,brzoskwinie konserwopwe (ale nie w puszce tylko sloik - ten
ochydny posmak aluminium !) ,mandarynki (by nie bylo pomylek w
niektorych regionach kraju zwane klementynkami) ,syrop z mandarynkowy
(jesli nie bylo sie przezornym i nie wykonalo samemu - niech tam niech
bedzie ze sklepu bleeee ;) ) ,kiwi ,banan .
Wino zagotowywujemy w rondelku pod przykryciem - (ma przykry zwyczaj
utleniania sie w czasie tej operacji - ttrzeba uwazac . Dolewamy syrop
z mandarynek plus plyn z konserwy brzoskwiniowej ,mozna tez - nie
trzeba - dodac jeden gozdzik i starta galke muszkatulowa ,(ja
osobiscie twierdze - gozdzik w ostatecznosci a galka ...no coz- sami
sprawdzcie :) ) .Gotyjemy to wszystko az do skutku - hmmm skutek smak
zapach (uwaga praktyczna jesli wyjdzie cos o zapachu i smaku ponczu to
znaczy ,ze nam nie wyszlo ;>).
Owocee ktore sie dadza kroimy w kostke (uwaga dla barbazyncow - kiwi
bez gniazd nasiennych ) ,a mandarynki dzielimy na czastki zsypujemy do
salaterki (to jest na winie co prawda ale nie sypac wszystkiego co sie
nawibnie) .
Odstawiamy lukrowane wino studzimy do temperatury pokojowej (mozna
odkryc rondel) ,poczym zalewamy nim wszystko co jest w tej salaterce i
odstawiamy do lodowki .
Najlepiej przygotowac 12 - 9 godzin przed podaniem ,czyli jesli
kolacja o 23 to tak kolo 12 - 13 bedzie dobrze ,ale jak goscie nie sa
zbyt wybredni to 6 godzin starcza (mnie nie starcza :((( ) .
Uwaga praktyczna zamias wina mozna uzyc sofi - np merlot .
Bon apetit .
M.
|