« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-12-10 18:14:22
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?Dnia Mon, 10 Dec 2012 19:01:08 +0100, rageofhonor napisał(a):
> Tu akurat nie chodziło o jajka tylko o ten smak.
A wg mnie jedno jajko na kilo ziemniaków różnicy w smaku nie czyni, lecz w
konsystencji jedynie - placki się nie rozpadną w smażeniu.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-12-10 20:02:12
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?Dnia 2012-12-10 17:33, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Mon, 10 Dec 2012 08:29:02 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> A ja si.e z kolei nie spotkałam z przepisem na placki bez jajek. Za to - smażąc
placki - mąki do nich nie dodaję.
>
> Dodaję JEDNO jajko, łyżkę-dwie mąki, pieprz i pół cebuli startej razem z
> ziemniakami. Od zawsze tak robiła placki moja mama. Cebula i pieprz muszą
> być nawet kiedy placki mają być z cukrem i śmietaną czy borówkami z
> gruszką, nie tylko po węgiersku czy na inny słony sposób. Bardzo lubię tę
> grę smaków - słodycz plus cebula i pieprz w ziemnaiczanym cieście.
U mnie tak samo. I to też przepis po przodkach.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-12-10 20:04:37
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?Dnia 2012-12-10 19:14, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Mon, 10 Dec 2012 19:01:08 +0100, rageofhonor napisał(a):
>
>> Tu akurat nie chodziło o jajka tylko o ten smak.
>
> A wg mnie jedno jajko na kilo ziemniaków różnicy w smaku nie czyni, lecz w
> konsystencji jedynie - placki się nie rozpadną w smażeniu.
Bo też ta oszałamiająca ilość jajka i mąki ma za zadanie spajać masę
ziemniaczaną.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-12-10 20:14:51
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?Dnia Mon, 10 Dec 2012 21:04:37 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-10 19:14, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Mon, 10 Dec 2012 19:01:08 +0100, rageofhonor napisał(a):
>>
>>> Tu akurat nie chodziło o jajka tylko o ten smak.
>>
>> A wg mnie jedno jajko na kilo ziemniaków różnicy w smaku nie czyni, lecz w
>> konsystencji jedynie - placki się nie rozpadną w smażeniu.
>
> Bo też ta oszałamiająca ilość jajka i mąki ma za zadanie spajać masę
> ziemniaczaną.
>
Ano właśnie :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-12-10 20:16:02
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?Dnia Mon, 10 Dec 2012 21:02:12 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-10 17:33, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Mon, 10 Dec 2012 08:29:02 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> A ja si.e z kolei nie spotkałam z przepisem na placki bez jajek. Za to - smażąc
placki - mąki do nich nie dodaję.
>>
>> Dodaję JEDNO jajko, łyżkę-dwie mąki, pieprz i pół cebuli startej razem z
>> ziemniakami. Od zawsze tak robiła placki moja mama. Cebula i pieprz muszą
>> być nawet kiedy placki mają być z cukrem i śmietaną czy borówkami z
>> gruszką, nie tylko po węgiersku czy na inny słony sposób. Bardzo lubię tę
>> grę smaków - słodycz plus cebula i pieprz w ziemnaiczanym cieście.
>
> U mnie tak samo. I to też przepis po przodkach.
>
Ano bo przodkowie najlepiej wiedzieli, co dobre ;-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |