| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-14 19:30:56
Temat: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Witam grupowiczów,
Czym mam kierować się wybierając płytę grzejną (lub zestaw z piekarnikiem)
elektryczną. Mam zasilanie 3 x 400V. Rozpiętość cenowa nie jest dla mnie do
końca jasna.
Dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
P. Boratynski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-14 20:44:40
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Boratynski wrote:
> Witam grupowiczów,
> Czym mam kierować się wybierając płytę grzejną (lub zestaw z piekarnikiem)
> elektryczną. Mam zasilanie 3 x 400V. Rozpiętość cenowa nie jest dla mnie do
> końca jasna.
> Dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
> P. Boratynski
Ceny budowane są według takich zasad:
Najniżej
zestawy z piekarnikiem gdzie sterowanie odbywa się pokrętłami z płyty
czołowej piekarnika
następnie
zestawy z piekarnikiem gdzie sterowanie odbywa się pokrętłami z płyty
czołowej piekarnika ale płyta grzejna ma tzw. poszerzone pole grzejne
kolejno
oddzielnie piekarnik i płyta z samodzielnym sterowaniem pokrętłami
dalej
oddzielnie piekarnik i płyta ze sterowaniem sensorowym (dotykowym).
Oddzielnym tematem są płyty indukcyjne i piekarniki z możliwością parowania.
Oczywiście każdy prooducent ma swoje rozwiązania dodatkowe: zegary
sterujące, filtry tłuszczowe, drzwiczki teleskopowe, samoczyszcące
blachy, zabezpieczenia przed przypadkowym uruchomieniem przez dzieci,
zapamiętywanie ustawień, automatyczne dopasowywanie pola grzejnego do
wielkości naczynia itd.
Należy również sprawdzić jakie jest zapotrzebowanie na energię. Zestawy
płyta grzejna z piekarnikiem mogą pobierać od 6,0 do 12 kW i tak też
jest, że te najtańsze ciągną najwięcej.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-14 21:07:28
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Użytkownik "Fix" <f...@t...net.pl> napisał w wiadomości
news:4054C438.20706@toya.net.pl...
> Oczywiście każdy prooducent ma swoje rozwiązania dodatkowe: zegary
> sterujące, filtry tłuszczowe, drzwiczki teleskopowe, samoczyszcące
> blachy, zabezpieczenia przed przypadkowym uruchomieniem przez dzieci,
> zapamiętywanie ustawień, automatyczne dopasowywanie pola grzejnego do
> wielkości naczynia itd.
Serdecznie dziekuję za odpowiedz
Jakie funkcje sa najbardziej przydatne? Do tej pory korzystałem z prostej
kuchenki gazowej
i dlatego każda informacja jest dla mnie cenna.
P. Boratynski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 09:32:56
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Boratynski <p...@p...onet.pl> napisał(a):
> Serdecznie dziekuję za odpowiedz
> Jakie funkcje sa najbardziej przydatne? Do tej pory korzystałem z prostej
> kuchenki gazowej
> i dlatego każda informacja jest dla mnie cenna.
> P. Boratynski
>
To już trzeba samemu ocenić. Ja korzystam z jednego pola rozrzerzanego (małe
pole powiększane do dużego). Z elektroniki wybrałem kontrolę nad piekarnikiem
i z tego korzystam. Programuje się temperaturę czas pracy i wyłączenia
piekarnika i to się sprawdza. Oczywiście pola szybkogrzejne. Nad bogatszym
wyposażeniem bym się zastanawiał, bo korzysta się z tych funkcji mniej a cena
szybko rośnie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 09:45:04
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?
>Do tej pory korzystałem z prostej kuchenki gazowej
I przy tym pozostań.
IMO płyty ładnie wyglądają, ale gaz daje najlepsza kontrolę nad tym co się
dzieje w garnku.
No i jak wykipi zupa, to nie trzeba czekać z czyszczeniem, aż wystygnie
płyta. A na brudną kolejnego naczynia się nie kładzie. Na gazie można od
razu robić kotlety :)
Tylko piekarnik elektryczny daje jakiś advantege (sterowanie czasowe). Same
palniki wybierałbym gazowe.
--
Pozdrawiam,
Marek MANO
"Jeżdzą tiry, robią wiry"
wytnijto z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-16 19:20:22
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?
> >Do tej pory korzystałem z prostej kuchenki gazowej
> I przy tym pozostań.
NIE
> IMO płyty ładnie wyglądają, ale gaz daje najlepsza kontrolę nad tym co się
> dzieje w garnku.
kwestia wprawy, fakt ze plyta ma znacznie wieksza inercje (dluzej dochodzi
do zadanej temperatury
i wolniej sie schladza), ale mozna sie do tego przyzwyczaic.
Precyzja ustawienia mocy jest wieksza no i podstawowa zaleta nie ma syfu ze
spalanego gazu!!
> No i jak wykipi zupa, to nie trzeba czekać z czyszczeniem, aż wystygnie
> płyta. A na brudną kolejnego naczynia się nie kładzie. Na gazie można od
> razu robić kotlety :)
jak komus nie przeszkadza syf to moze stawiac gary na syf. Ja natomiast
lubie miec czysta plyte.
A jak sie zaleje to sie autoamtycznie wylaczy (nie wiem jak to dziala, ale
dziala) i piszczy.
> Tylko piekarnik elektryczny daje jakiś advantege (sterowanie czasowe).
Same
> palniki wybierałbym gazowe.
nie -- znowu precyzja ustawien i czystosc energii!
polecam uwadze mechanizm z wyjezdzanymi ,,bebechami'' na wozku (wygodniejsze
niz drzwiczki odchylane)
pozdrawiam WM
PS
n poczatku mialem watpliwosci (nie mialem wyboru bo w budynku nie
przewidziano gazu),
ale teraz nie zamienil bym sie na gaz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-17 10:11:51
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Wlodzimierz Macewicz wrote:
> ale teraz nie zamienil bym sie na gaz
A gotujesz?
Ja bym się zamienił.
Wybór IMO sprowadza się się do: ładnie i nowocześnie czy efektywnie i szybko
--
Pozdrawiam,
Marek MANO
"Jeżdzą tiry, robią wiry"
wytnijto z adresu
ps. wyciąg poradzi sobie ze spalinami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-17 15:04:01
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?
> > ale teraz nie zamienil bym sie na gaz
>
> A gotujesz?
tak!!
> Ja bym się zamienił.
> Wybór IMO sprowadza się się do: ładnie i nowocześnie czy efektywnie i
szybko
> --
>
jedno, drugie i trzecie!
PS.
ilosc syfu ze spalonego gazu rosnie wraz z czestoscia uzywania wiec
wlasnie czym czesciej uzywasz kuchenki tym bardziej bylbym za
zainstalowaniem plyty!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-20 12:35:59
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?Całkowicie się zgadzam! Nigdy więcej gazu. Gotujemy z małżonką codziennie
(również smażymy, dusimy, przypiekamy, zarumieniamy etc.) i jesteśmy w pełni
zgodni - gaz to przeżytek. Jeśli komuś nie odpowiada duża inercja płyty
elektrycznej, zawsze może zainwestować w indukcyjną. Moim zdaniem dużo
łatwiej utrzymać w czystości płytę, nie wspominając o całej kuchni - syf z
gazu jest straszny, mimo sprawnego wyciągu. Ja ciągle nie mogę się nadziwić,
że gdy wyjmuję do mycia filtry z wyciągu, to jego wnętrze jest po prostu
czyste - w przypadku gazu wszystko pokryte było grubą wartswą tłustego
brudu. Jeszcze jeden argument - mimo intensywnego używania gary i patelnie
są niemal jak nowe. Na gazie to praktycznie niemożliwe. Jeśli bym miał coś
zmienić, to chciałbym mieć płytę 90cm z większą ilością dużych pól
grzejnych - jednak patelnia 32cm nie nagrzewa się tak równomiernie, jak bym
sobie tego życzył. No a piekarnik elektryczny to w ogóle jest jak
marzenie...
T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 10:06:14
Temat: Re: Płyta ceramiczna - jak wybierać?> Całkowicie się zgadzam! Nigdy więcej gazu.
(...) dyskusje o różnicy między GZ a 3x400V były już wielokrotnie na grupie.
> Jeśli bym miał coś zmienić, to chciałbym mieć płytę 90cm z większą ilością
dużych pól
> grzejnych - jednak patelnia 32cm nie nagrzewa się tak równomiernie, jak
bym
> sobie tego życzył. No a piekarnik elektryczny to w ogóle jest jak
marzenie...
Jakie funkcje i rozwiązania techniczne są wg. Pana najważniejsze. (Chcę mieć
dobrze ale jednak tanio) Czy są jakieś różnice w jakości płyt o teoretycznie
takich samych parametrach a różniących się firmą/ceną?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |