| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-08 16:03:28
Temat: Re: Poszukuję przepisów.
> Właśnie o to mi chodziło! W jakiej części czy całości można zastąpić
cukier
> miodem? Czy zmieni to smak?
Zmieni, zdecydowanie. Smak zależy od tego, ile dasz miodu zamiast cukru, ja
przyjmuję 1 litr miodu zamiast 1,3 do1,5 kg cukru (mniej więcej, zależy też
od owoców). Ponieważ lubię delikatny posmak miodu, zazwyczaj pół cukru w
przepisie zamieniam na miód.
> Mam ochote i sporo miodu aby to zrobic lecz nie chce za bardzo ryzykować
> (utratę miodu) !!!!
> Zrobiłem nalew z przepisu Martki. Pachnie wybornie. Jutro połącze ze
> sprytusem i miodem. Nie wiem jednak czy mam podgotować i odszumować miód,
> czy wlać do niego spirytus jak leci ? Jeśli chodzi o procenty, to lubię
> nalewki ok. 40 - 45 %
Nie wiem, jak Marta, ja do płynnego, niegotowanego miodu rozrobionego z wodą
dodaję spirit, po odstaniu i przegryzieniu zlewam z wierzchu klarowne cudo,
a paprochy miodowe wypijam z przyjemnością ;-).
> Sam mam już zrobionych kilka. Jeśli ktoś chętny to podam przepisy na te
> najprostsze, a jednocześnie uważam że najlepsze. Zbliża się zima i czas na
> kosztowanie nalewek, choć najlepiej robić je w późnym lecie a smakować
> właśnie w zimie. Są jednak i takie które można robic przez cału rok (no
może
> brak będzie w niektórych porach owoców do produkcji).
>
W zasadzie każdy sok owocowy (samodzielnie robiony) po połączeniu ze
spirytusem (i ewentualnie z miodem) jest po przegryzieniu kilkumiesięcznym
dobry. Choć oczywiście, nalewki na owocach nic nie przebije :-). Moi rodzice
robili kiedyś miody pitne, jak chcesz, to wrzucę na grupę przepisy, ale daj
mi znac na priv, bo czasem nie śledzę "starych" dyskusji...
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |