« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-23 11:57:58
Temat: Powidła śliwkoweNiedługo kończę smażenie powideł z węgierek. Zero cukru. Nie wierzyłem
przepisom, że baz cukru będą słodkie, ale już widać, że będą. Czy
wsadzić to normalnie w wymyte i wysuszone twisty i jak się zamknie to
OK? Czy może trzeba gotować/pasteryzować, lub coś innego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-23 14:40:34
Temat: Re: Powidła śliwkowejureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał(a):
> Niedługo kończę smażenie powideł z węgierek. Czy
> wsadzić to normalnie w wymyte i wysuszone twisty i jak się zamknie to
> OK?
Czyste słoiki i zakrętki włóż do piekarnika ustawionego na co najmniej 100
st. Po paru minutach możesz do nich nakładać gorące powidła. Zakręć i nie
martw się. Wieczka słoików się zapadną /nieraz z głośnym kliknięciem/, co
będzie gwarancją, że wszystko będzie ok.
Ania
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-26 18:21:43
Temat: Re: Powidła śliwkoweA mozna jakis przepis na powidełka prosic..
Dziękuje
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-27 11:36:44
Temat: Re: Powidła śliwkoweWojtas wrote:
> A mozna jakis przepis na powidełka prosic..
A jaki tu może byc przepis?
1. węgierki (najlepiej bardzo dojrzałe - pomarszczone),
2. wyrzucić pestki,
3. garnek,
4. mieszać, aż zaczną odchodzić od dna garnka,
5. jeśli były mniej dojerzałe dodać 0,1-0,2 kg cukru na 1 kg śliwek z
punktu 1, i znów mieszać aż zaczną odchodzić od garnka.
6. włożyć w słoiki,
7. smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-27 11:38:03
Temat: Re: Powidła śliwkoweWojtas wrote:
> A mozna jakis przepis na powidełka prosic..
A jaki tu może byc przepis?
1. węgierki (najlepiej bardzo dojrzałe - pomarszczone),
2. wyrzucić pestki,
3. garnek,
4. mieszać, aż zaczną odchodzić od dna garnka,
5. jeśli były mniej dojerzałe dodać 0,1-0,2 kg cukru na 1 kg śliwek z
punktu 1, i znów mieszać aż zaczną odchodzić od garnka.
6. włożyć w słoiki,
7. smacznego.
I uwaga: w wersji bez cukru z 3-4 kg węgierek wychodzi 1 kg powideł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-27 15:21:14
Temat: Re: Powidła śliwkowe> Wojtas wrote:
>
>>A mozna jakis przepis na powidła prosic..
>
> A jaki tu może byc przepis?
Przepisow na powidla moze byc kilka. Na przyklad zupelnie bez mieszania
albo pieczone w piecu, zamiast gotowania.
Powidla bez mieszania
Ten sposob zapewnia, ze powidla sie nie przypala.
Sliwki wypestkowac i przesypac cukrem w duzym garnku w proporcji 1 kg
cukru na 10 kg sliwek. Odstawic na 24 godziny, po czym doprowadzic do
delikatnego wrzenia - mrugania na najmniejszym ogniu. Trwa to okolo
poltorej do dwu godzin. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowac na malutkim
ogniu przez 3 godziny. Nie mieszac. Na drugi dzien to samo, tylko
gotowac 2 godziny. Na trzeci dzien to samo, tylko gotowac 1 godzine i
teraz mozna juz mieszac. W tym momencie powidla powinny byc gotowe.
Jesli po sprobowaniu stwierdzisz, ze jeszcze sa zbyt luzne, trzymaj na
ogniu przez pol godziny stale mieszajac, zeby nie przywarly do dna i
sprobuj jeszcze raz. Gotowe pakuj do czystych sloi, zakrec i odstaw do
wystygniecia.
Powidla pieczone w piecu
Sliwki wypestkowac i umiescic w duzej metalowej misie. Piec w goracym
piecu, az osiagna odpowiednia konsystencje. Mozna dodac cukru, ale nie
koniecznie. Gotowe pakuj do czystych sloi, zakrec i odstaw do
wystygniecia. Miske po pieczeniu zalac woda z dodatkiem sody
oczyszczanej. Po paru godzinach da sie umyc.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |