Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Powidła śliwkowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Powidła śliwkowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-23 11:57:58

Temat: Powidła śliwkowe
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Niedługo kończę smażenie powideł z węgierek. Zero cukru. Nie wierzyłem
przepisom, że baz cukru będą słodkie, ale już widać, że będą. Czy
wsadzić to normalnie w wymyte i wysuszone twisty i jak się zamknie to
OK? Czy może trzeba gotować/pasteryzować, lub coś innego?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-23 14:40:34

Temat: Re: Powidła śliwkowe
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał(a):

> Niedługo kończę smażenie powideł z węgierek. Czy
> wsadzić to normalnie w wymyte i wysuszone twisty i jak się zamknie to
> OK?

Czyste słoiki i zakrętki włóż do piekarnika ustawionego na co najmniej 100
st. Po paru minutach możesz do nich nakładać gorące powidła. Zakręć i nie
martw się. Wieczka słoików się zapadną /nieraz z głośnym kliknięciem/, co
będzie gwarancją, że wszystko będzie ok.

Ania

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-26 18:21:43

Temat: Re: Powidła śliwkowe
Od: "Wojtas" <w.wojtas@WYTNIJ TOonet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A mozna jakis przepis na powidełka prosic..
Dziękuje
Anka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-27 11:36:44

Temat: Re: Powidła śliwkowe
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wojtas wrote:

> A mozna jakis przepis na powidełka prosic..

A jaki tu może byc przepis?
1. węgierki (najlepiej bardzo dojrzałe - pomarszczone),
2. wyrzucić pestki,
3. garnek,
4. mieszać, aż zaczną odchodzić od dna garnka,
5. jeśli były mniej dojerzałe dodać 0,1-0,2 kg cukru na 1 kg śliwek z
punktu 1, i znów mieszać aż zaczną odchodzić od garnka.
6. włożyć w słoiki,
7. smacznego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-27 11:38:03

Temat: Re: Powidła śliwkowe
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wojtas wrote:

> A mozna jakis przepis na powidełka prosic..

A jaki tu może byc przepis?
1. węgierki (najlepiej bardzo dojrzałe - pomarszczone),
2. wyrzucić pestki,
3. garnek,
4. mieszać, aż zaczną odchodzić od dna garnka,
5. jeśli były mniej dojerzałe dodać 0,1-0,2 kg cukru na 1 kg śliwek z
punktu 1, i znów mieszać aż zaczną odchodzić od garnka.
6. włożyć w słoiki,
7. smacznego.

I uwaga: w wersji bez cukru z 3-4 kg węgierek wychodzi 1 kg powideł

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-27 15:21:14

Temat: Re: Powidła śliwkowe
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

> Wojtas wrote:
>
>>A mozna jakis przepis na powidła prosic..
>
> A jaki tu może byc przepis?

Przepisow na powidla moze byc kilka. Na przyklad zupelnie bez mieszania
albo pieczone w piecu, zamiast gotowania.

Powidla bez mieszania
Ten sposob zapewnia, ze powidla sie nie przypala.
Sliwki wypestkowac i przesypac cukrem w duzym garnku w proporcji 1 kg
cukru na 10 kg sliwek. Odstawic na 24 godziny, po czym doprowadzic do
delikatnego wrzenia - mrugania na najmniejszym ogniu. Trwa to okolo
poltorej do dwu godzin. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowac na malutkim
ogniu przez 3 godziny. Nie mieszac. Na drugi dzien to samo, tylko
gotowac 2 godziny. Na trzeci dzien to samo, tylko gotowac 1 godzine i
teraz mozna juz mieszac. W tym momencie powidla powinny byc gotowe.
Jesli po sprobowaniu stwierdzisz, ze jeszcze sa zbyt luzne, trzymaj na
ogniu przez pol godziny stale mieszajac, zeby nie przywarly do dna i
sprobuj jeszcze raz. Gotowe pakuj do czystych sloi, zakrec i odstaw do
wystygniecia.

Powidla pieczone w piecu
Sliwki wypestkowac i umiescic w duzej metalowej misie. Piec w goracym
piecu, az osiagna odpowiednia konsystencje. Mozna dodac cukru, ale nie
koniecznie. Gotowe pakuj do czystych sloi, zakrec i odstaw do
wystygniecia. Miske po pieczeniu zalac woda z dodatkiem sody
oczyszczanej. Po paru godzinach da sie umyc.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pasteryzacja w piekarniku..
Na zdrowie!
S!!!!
na grilla
S !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »