« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-06 09:23:46
Temat: Prosze o pomoc - CannelloniBardzo prosze o przepis na Cannelloni - jak mozna najszybciej - bo ma byc
dzis na obiad :-))
Dziekuje, Monika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-06 14:04:01
Temat: Re: Prosze o pomoc - Cannelloni
Użytkownik "Nika" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:16847-1010309744@as1-4.swietochlowice.dialup.in
etia.pl...
> Bardzo prosze o przepis na Cannelloni - jak mozna najszybciej - bo ma byc
> dzis na obiad :-))
>
> Dziekuje, Monika.
>
przepisu dokladnego nie mam, ale
ja nadziwam mielonym mieskiem z pomidorami i bazylia ( cos takiego jak na
bolognese), surowe ukladam w nacz zarodpornym i podlewam konc pomidorowym,
dosc obficie zeby makaron sie "ugotowal", posypuje zoltym serem i zapieakam.
Smakuje prawie jak lesagne ;-)
u znajomych jadlam wersje z mielonym miesem, posiekana salami z dodatkiem
jajek na twardo i czarnych oliwek. Zrobione podobnie z tym że oni makaron
gotowali al dente i potem nadziewali. Tez bylo pycha, nawet chyba lepsze niz
tradycyjne.
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151 ICQ 144311597
http://www.ambrozja.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 17:09:50
Temat: Re: Prosze o pomoc - Cannelloni
Ten przepis spotkal sie z uznaniem na grupie:
"Na dwie osoby
8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 cebula
1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
2 lyzki oliwy
1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
1 zabek czosnku
1 jajko
100 gr sera ricotta
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka ziol wloskich (oregano, tymianek, szalwia, majeran)
3 lyzki startego parmezanu
plaskie, male zaroodporne naczynie z pokrywka lub folia aluminiowa
W robocie lub recznie posiekac cebule i czosnek na drobno, nastepnie
grzyby. Na patelni podsmazyc cebule na oliwie, dodac grzyby i ziola,
mieszac, az usmazone, dodac czosnek, podsmazyc jeszcze minute. Przelozyc
do miski, dodac jajko, ricotta, sol i pieprz, wymieszac dokladnie.
Ugotowac makaron az prawie miekki, zalac zimna woda. W naczyniu
zaroodpornym wylac pomidory z puszki na dno, na nich ulozyc nadziane
muszle, posypac kazda parmezanem, przykryc i piec w 180C/350F przez 45
minut. Od tego momentu mozna trzymac cieple, az na 5 minut przed
podaniem. Wtedy odkryc, wstawic pod opiekacz az ser zbrazowieje gdzie
niegdzie. Podac z salata.
Magdalena Bassett"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 18:53:05
Temat: Re: Prosze o pomoc - Cannelloni
Użytkownik "sassanach" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:a19m1l$see$3@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Nika" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:16847-1010309744@as1-4.swietochlowice.dialup.in
etia.pl...
> przepisu dokladnego nie mam, ale
> ja nadziwam mielonym mieskiem z pomidorami i bazylia ( cos takiego jak na
> bolognese), surowe ukladam w nacz zarodpornym i podlewam konc pomidorowym,
> dosc obficie zeby makaron sie "ugotowal", posypuje zoltym serem i
zapieakam.
> Smakuje prawie jak lesagne ;-)
(ciach)
Ja tez nadziewam surowe rurki ale zalewam sosem pomidorowym z kartonika albo
sama robie taki sos z pomidorow (ale to tylko latem). Najpierw na oliwie
podsmazam drobno pokrojona cebulke,( latem jest to mloda cebulka z zielonymi
czesciami)ale bardzo krotko,dodaje gotowy sos pomidorowy, dolewam odrobine
wina i tym zalewam cannelloni. Moj ulubiony farsz to mieso, papryka, oliwki
czarne i zielone, kapary. Na wierzchu beszamel i parmezan, albo sam
parmezan.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |