Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przekąska na ciepło.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przekąska na ciepło.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-24 13:34:58

Temat: Przekąska na ciepło.
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecałam sobie, ze nei bede wam zawracac głowy, sama przekopie sie przez
archiwum, ale....
Inwencja twórcza mnie zawiodła.

Sytuacja sie przedstawia tak, ze w pewnym momencie imprezy, na której
królowac beda sałatki i generalnie rzeczy na zimno, m azostac podane cos na
ciepło.

Wiem, ze Waldek (bodajze, z tego co pamietam) zawsze poleca chilli con
carne, ale jakos nie pasuje mi to na tą imprezkę.
Sama wygrzebałam z czeluści archiwum przepisy na zapiekanki.

I w tej chwili staneło na zapiekance.

Ale moze ktos z Was ma jakis pomysł na cos innego, nie codziennego, nei
pochłaniającego wiele energii, jelsi chodzi o przygotowanie. Tak, zeby
całosc mozna uszykowac przed przybyciem gosci, a potem tylko w trakcie
wsadzic to do piekarnika, i niech sie robi samo.

Macie jakies sprawdzone przepisy, na cos co usatysfakconuje podniebienia
sporej gromadki osob? :)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-24 13:44:39

Temat: RE: Przekąska na ciepło.
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> Macie jakies sprawdzone przepisy, na cos co usatysfakconuje
> podniebienia
> sporej gromadki osob? :)
>
> --
> Lia GG 1516512 ICQ 166035154
Hej!
Ja ostatnio na parapetówę robiłam takie paluszki panierowane z indyka
moczące się w pikantnym sosie słodko kwaśnym wujka bensa . Można to
wcześniej zrobić czyli pociachać pierś na paseczki przyprawić, paluszck
obtoczyć w mące, jakju i bułce i smażyć a potem ustawić w sosie na sztorc i
czekać na gości można przed podaniem całość do piekarnika wsadzić i
podgrzać. Moje ze stołu szybko zniknęły i goście się pytali co to było.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 14:03:09

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Lia:
> Obiecałam sobie, ze nei bede wam zawracac głowy, sama przekopie sie przez
> archiwum, ale....
> Inwencja twórcza mnie zawiodła.
>
> Sytuacja sie przedstawia tak, ze w pewnym momencie imprezy, na której
> królowac beda sałatki i generalnie rzeczy na zimno, m azostac podane cos na
> ciepło.
>
> Wiem, ze Waldek (bodajze, z tego co pamietam) zawsze poleca chilli con
> carne, ale jakos nie pasuje mi to na tą imprezkę.
> Sama wygrzebałam z czeluści archiwum przepisy na zapiekanki.

a toto na siedząco, czy łażąco? Bo jak na łażąco, to dobre są też
wszelakiego rodzaju nogi kurze (smażone, w panierce i podobnie). Mają
rączkę do trzymania i nadają się do jedzenia w powietrzu. Poza tym
kotleciki mielone, format piłka pingpongowa. Lubię też (nie tylko
imprezowo) medaliony wieprzowe w marynacie musztardowej. Też żarcie
dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też są
fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 14:04:52

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

" Waldemar Krzok " wrote:


> a toto na siedząco, czy łażąco?

No generalnie łażąco - stojąco, ze wzgledu na proporcje miedzy miejscem a
iloscia :)))


> dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też
> są fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.

Cykoria mnie zainteresowała :)
Jakies tricki, sprawdzony przepis? :)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 14:14:12

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Lia:

>
>
>>dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też
>>są fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.
>
>
> Cykoria mnie zainteresowała :)
> Jakies tricki, sprawdzony przepis? :)

Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 14:29:44

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

" Waldemar Krzok " wrote:


> Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
> pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
> proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
>

Dzieki wielkie, poczekam :)))

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 19:38:30

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Lia wrote:

> " Waldemar Krzok " wrote:
>
>
>> Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
>> pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
>> proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
>>
>
> Dzieki wielkie, poczekam :)))
>

sie mie pomerdały dwa przepisy.
No to oba:

cykoria zapiekana:
cykorię przepołowić, podgotować (jakieś 8-10 minut) w rosole (warzywnym),
ułożyć na ognioodpornym półmisku, położyć na tym plastry sera i zapiec.
Rosół jest fajny do popicia.

zapiekanka fenkułówa:
800g fenkułów (umyć), cebula, 4 łyżki oliwy, trochę (pół łyżeczki) ziarenek
ślazu, łyżeczkę kolendry (ziarna), sól, pieprz, 400g pomidorów bez skórki
(może być pucha, 100g creme fraiche (nie francuskiej, tylko kwaśnej), tak z
pół pęczka pietruszki, 3 łyżki soku z cytryny, bułka tarta (najlepiej
razowa) ok 4 łyżek stołowych, 100g sera górskiego, ewentualnie appenzeller
może być.

fenkułom odciąć odrosty i je odłożyć do dekoracji, resztę pociąć w paski.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie (tu się nie smaży, więc oliwa
jest ok). Dodać zmoździeżony ślaz, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pomidory
pokrojone na kawały (znaczy nie za drobno) i pypkać na wolnym ogniu (bez
przykrycia) jakieś 15 minut by woda odparowała trochę. Dodać creme fraiche,
posiekaną pietruszkę i sok z cytryny i przelać wszystko do ognioodpornej
formy. Posypać mieszanką sera, posiekanej naci i bułki tartej. Ja daję
więcej sera, bo tak lubię ;-) Zapiekać ok. 20 minut w 220°C.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 19:46:31

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

" waldemar z domu " wrote:

> sie mie pomerdały dwa przepisy.
> No to oba:
>
> cykoria zapiekana:
>
> zapiekanka fenkułówa:


Dziekuje bardzo Waldku - wykorzystam na pewno :)))

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 20:42:55

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: "Monika" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Hi!

Dzis wyprobowalm nowy przepis i na nastepnej imprezie bede to robila:
400 g cukini
10 oliwek czarnych (ja mialam zielonie i duzo wiecej)
cebula
olej z oliwek
4 kawalki chleba tostowego (toast)
sol, pieprz
zabek czosnku
ser gorgonzola (ja wzielam jakis najtanszy z plesnia ale napewno smakowac
bedzie z normalnym zoltym - bo nie kazdy jest smakoszem plesniowego)
cebule pokroic w kostke i zarumienic na oleju, dodac zgnieciony czosnek i
pokrojona w cienkie plastry cukinie i 5 minut dusic, dodac pokrojone w
plasterki oliwki, doprawic sola i pieprzem (dosc ostro). Chleb z(s)tostowac
(jesli nie ma specjalnego urzadzenia to w piekarniku) i ulorzyc na blaszce.
Na chleb klasc przygotowana cukinie pokryc serem (lastry, utarty,
pokroszony) i wlozyc do nagrzanego na ca. 250 ° C piekarnika na 5 minut.
Chleb mozna pokroic na trojkaty to bedzie zreczniej go jesc. Smakuje tez na
zimno. Smacznego i udanej zabawy

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 20:54:51

Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

" Monika " wrote:

> Hi!
>

> Smacznego i udanej zabawy
>

Dziękuje bardzo :)))
Brzmi apetycznie :)))

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bigos
golonka po bawarsku?
Pieczenie ryb
Deser amerykański?
zapiekana z brokułam!!pychota:-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »