| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-24 13:34:58
Temat: Przekąska na ciepło. Obiecałam sobie, ze nei bede wam zawracac głowy, sama przekopie sie przez
archiwum, ale....
Inwencja twórcza mnie zawiodła.
Sytuacja sie przedstawia tak, ze w pewnym momencie imprezy, na której
królowac beda sałatki i generalnie rzeczy na zimno, m azostac podane cos na
ciepło.
Wiem, ze Waldek (bodajze, z tego co pamietam) zawsze poleca chilli con
carne, ale jakos nie pasuje mi to na tą imprezkę.
Sama wygrzebałam z czeluści archiwum przepisy na zapiekanki.
I w tej chwili staneło na zapiekance.
Ale moze ktos z Was ma jakis pomysł na cos innego, nie codziennego, nei
pochłaniającego wiele energii, jelsi chodzi o przygotowanie. Tak, zeby
całosc mozna uszykowac przed przybyciem gosci, a potem tylko w trakcie
wsadzic to do piekarnika, i niech sie robi samo.
Macie jakies sprawdzone przepisy, na cos co usatysfakconuje podniebienia
sporej gromadki osob? :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-24 13:44:39
Temat: RE: Przekąska na ciepło.> Macie jakies sprawdzone przepisy, na cos co usatysfakconuje
> podniebienia
> sporej gromadki osob? :)
>
> --
> Lia GG 1516512 ICQ 166035154
Hej!
Ja ostatnio na parapetówę robiłam takie paluszki panierowane z indyka
moczące się w pikantnym sosie słodko kwaśnym wujka bensa . Można to
wcześniej zrobić czyli pociachać pierś na paseczki przyprawić, paluszck
obtoczyć w mące, jakju i bułce i smażyć a potem ustawić w sosie na sztorc i
czekać na gości można przed podaniem całość do piekarnika wsadzić i
podgrzać. Moje ze stołu szybko zniknęły i goście się pytali co to było.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 14:03:09
Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Lia:
> Obiecałam sobie, ze nei bede wam zawracac głowy, sama przekopie sie przez
> archiwum, ale....
> Inwencja twórcza mnie zawiodła.
>
> Sytuacja sie przedstawia tak, ze w pewnym momencie imprezy, na której
> królowac beda sałatki i generalnie rzeczy na zimno, m azostac podane cos na
> ciepło.
>
> Wiem, ze Waldek (bodajze, z tego co pamietam) zawsze poleca chilli con
> carne, ale jakos nie pasuje mi to na tą imprezkę.
> Sama wygrzebałam z czeluści archiwum przepisy na zapiekanki.
a toto na siedząco, czy łażąco? Bo jak na łażąco, to dobre są też
wszelakiego rodzaju nogi kurze (smażone, w panierce i podobnie). Mają
rączkę do trzymania i nadają się do jedzenia w powietrzu. Poza tym
kotleciki mielone, format piłka pingpongowa. Lubię też (nie tylko
imprezowo) medaliony wieprzowe w marynacie musztardowej. Też żarcie
dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też są
fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 14:04:52
Temat: Re: Przekąska na ciepło." Waldemar Krzok " wrote:
> a toto na siedząco, czy łażąco?
No generalnie łażąco - stojąco, ze wzgledu na proporcje miedzy miejscem a
iloscia :)))
> dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też
> są fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.
Cykoria mnie zainteresowała :)
Jakies tricki, sprawdzony przepis? :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 14:14:12
Temat: Re: Przekąska na ciepło.
Lia:
>
>
>>dowolnie skalowalne, bo przyżądzanie trwa parę minut. Zapiekanki też
>>są fajne, taka lasagne na przykład. Albo cykoria zapiekana z serem.
>
>
> Cykoria mnie zainteresowała :)
> Jakies tricki, sprawdzony przepis? :)
Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 14:29:44
Temat: Re: Przekąska na ciepło." Waldemar Krzok " wrote:
> Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
> pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
> proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
>
Dzieki wielkie, poczekam :)))
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 19:38:30
Temat: Re: Przekąska na ciepło.Lia wrote:
> " Waldemar Krzok " wrote:
>
>
>> Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
>> pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
>> proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
>>
>
> Dzieki wielkie, poczekam :)))
>
sie mie pomerdały dwa przepisy.
No to oba:
cykoria zapiekana:
cykorię przepołowić, podgotować (jakieś 8-10 minut) w rosole (warzywnym),
ułożyć na ognioodpornym półmisku, położyć na tym plastry sera i zapiec.
Rosół jest fajny do popicia.
zapiekanka fenkułówa:
800g fenkułów (umyć), cebula, 4 łyżki oliwy, trochę (pół łyżeczki) ziarenek
ślazu, łyżeczkę kolendry (ziarna), sól, pieprz, 400g pomidorów bez skórki
(może być pucha, 100g creme fraiche (nie francuskiej, tylko kwaśnej), tak z
pół pęczka pietruszki, 3 łyżki soku z cytryny, bułka tarta (najlepiej
razowa) ok 4 łyżek stołowych, 100g sera górskiego, ewentualnie appenzeller
może być.
fenkułom odciąć odrosty i je odłożyć do dekoracji, resztę pociąć w paski.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie (tu się nie smaży, więc oliwa
jest ok). Dodać zmoździeżony ślaz, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pomidory
pokrojone na kawały (znaczy nie za drobno) i pypkać na wolnym ogniu (bez
przykrycia) jakieś 15 minut by woda odparowała trochę. Dodać creme fraiche,
posiekaną pietruszkę i sok z cytryny i przelać wszystko do ognioodpornej
formy. Posypać mieszanką sera, posiekanej naci i bułki tartej. Ja daję
więcej sera, bo tak lubię ;-) Zapiekać ok. 20 minut w 220°C.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 19:46:31
Temat: Re: Przekąska na ciepło." waldemar z domu " wrote:
> sie mie pomerdały dwa przepisy.
> No to oba:
>
> cykoria zapiekana:
>
> zapiekanka fenkułówa:
Dziekuje bardzo Waldku - wykorzystam na pewno :)))
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 20:42:55
Temat: Re: Przekąska na ciepło.Hi!
Dzis wyprobowalm nowy przepis i na nastepnej imprezie bede to robila:
400 g cukini
10 oliwek czarnych (ja mialam zielonie i duzo wiecej)
cebula
olej z oliwek
4 kawalki chleba tostowego (toast)
sol, pieprz
zabek czosnku
ser gorgonzola (ja wzielam jakis najtanszy z plesnia ale napewno smakowac
bedzie z normalnym zoltym - bo nie kazdy jest smakoszem plesniowego)
cebule pokroic w kostke i zarumienic na oleju, dodac zgnieciony czosnek i
pokrojona w cienkie plastry cukinie i 5 minut dusic, dodac pokrojone w
plasterki oliwki, doprawic sola i pieprzem (dosc ostro). Chleb z(s)tostowac
(jesli nie ma specjalnego urzadzenia to w piekarniku) i ulorzyc na blaszce.
Na chleb klasc przygotowana cukinie pokryc serem (lastry, utarty,
pokroszony) i wlozyc do nagrzanego na ca. 250 ° C piekarnika na 5 minut.
Chleb mozna pokroic na trojkaty to bedzie zreczniej go jesc. Smakuje tez na
zimno. Smacznego i udanej zabawy
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 20:54:51
Temat: Re: Przekąska na ciepło." Monika " wrote:
> Hi!
>
> Smacznego i udanej zabawy
>
Dziękuje bardzo :)))
Brzmi apetycznie :)))
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |