Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-o
nline.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przekąska na ciepło.
Date: Fri, 24 Jan 2003 20:38:30 +0100
Organization: w domu
Lines: 40
Message-ID: <b0s4lp$gqr$06$1@news.t-online.com>
References: <b0rfea$ihu$1@news.onet.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<b0rh6c$n58$1@news.onet.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<b0rikv$qps$1@news.onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1043437049 06 17243 tIEaED1ES5AQsQ 030124 19:37:29
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143916
Ukryj nagłówki
Lia wrote:
> " Waldemar Krzok " wrote:
>
>
>> Jak będę miał głowę, to podam dzisiaj wieczorem. Tam była cykoria,
>> pomidory i austriacki ser górski (żółty, ze słodkiego mleka), ale
>> proporcji nie pamiętam. Mam to gdzieś (zapisane).
>>
>
> Dzieki wielkie, poczekam :)))
>
sie mie pomerdały dwa przepisy.
No to oba:
cykoria zapiekana:
cykorię przepołowić, podgotować (jakieś 8-10 minut) w rosole (warzywnym),
ułożyć na ognioodpornym półmisku, położyć na tym plastry sera i zapiec.
Rosół jest fajny do popicia.
zapiekanka fenkułówa:
800g fenkułów (umyć), cebula, 4 łyżki oliwy, trochę (pół łyżeczki) ziarenek
ślazu, łyżeczkę kolendry (ziarna), sól, pieprz, 400g pomidorów bez skórki
(może być pucha, 100g creme fraiche (nie francuskiej, tylko kwaśnej), tak z
pół pęczka pietruszki, 3 łyżki soku z cytryny, bułka tarta (najlepiej
razowa) ok 4 łyżek stołowych, 100g sera górskiego, ewentualnie appenzeller
może być.
fenkułom odciąć odrosty i je odłożyć do dekoracji, resztę pociąć w paski.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie (tu się nie smaży, więc oliwa
jest ok). Dodać zmoździeżony ślaz, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pomidory
pokrojone na kawały (znaczy nie za drobno) i pypkać na wolnym ogniu (bez
przykrycia) jakieś 15 minut by woda odparowała trochę. Dodać creme fraiche,
posiekaną pietruszkę i sok z cytryny i przelać wszystko do ognioodpornej
formy. Posypać mieszanką sera, posiekanej naci i bułki tartej. Ja daję
więcej sera, bo tak lubię ;-) Zapiekać ok. 20 minut w 220°C.
Waldek
|