« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-26 11:18:02
Temat: PrzekaskiPomocy!
Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
prostego i szybkiego w przygotowaniu.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-26 14:29:58
Temat: Re: PrzekaskiOn Thu, 26 Sep 2002 13:18:02 +0200, niusy.onet.pl wrote:
> Pomocy!
> Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
> prostego i szybkiego w przygotowaniu.
>
> Pozdrawiam
Kalmary w cieście smażone na głębokim oleju.
Niestety jest to produkt prawie ze gotowy.... mrożone kalmary w cieście
można kupić w Makro, kosztują chyba z 10PLN/0,5kg, więc nie jest tak
źle.. a smakuja wyśmienicie zwłaszcza z białym winem. Tylko koniecznie na
głębokim oleju!
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-26 22:25:51
Temat: Re: Przekaski> Pomocy!
> Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
> prostego i szybkiego w przygotowaniu.
eeech a jakie to wino??? białe... ale jakie? wytrawne, słodkie,
półwytrawne, półsłodkie, riesling a może wermut, muscat, chardonnay albo
kabinett?
to trochę tak jakby prosić w sklepie o worek do odkurzacza: - jaki typ? -
...noo taki zielony... :-)
może trochę marudzę, ale wino powinno harmonizowac z całoscią potrawy a
okreslenie "białe" prawie nic o rodzaju wina nie mówi... :-(
pozdrawiam
Marek Rz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 08:05:50
Temat: Re: PrzekaskiMarek Rz.:
>>Pomocy!
>>Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
>>prostego i szybkiego w przygotowaniu.
>
>
> eeech a jakie to wino??? białe... ale jakie? wytrawne, słodkie,
> półwytrawne, półsłodkie, riesling a może wermut, muscat, chardonnay albo
> kabinett?
>
> to trochę tak jakby prosić w sklepie o worek do odkurzacza: - jaki typ? -
> ...noo taki zielony... :-)
>
> może trochę marudzę, ale wino powinno harmonizowac z całoscią potrawy a
> okreslenie "białe" prawie nic o rodzaju wina nie mówi... :-(
tyż prawda. Dla ścisłości, wermut nie jest winem.
Do wina jako przekąski (o ile chodzi przede wszystkim o konsumpcję wina)
to praktycznie tylko i wyłącznie chleb na sucho. Chleb orzechowy też
jest ok, chrupki albo takie plaskate, mało aromatyczne. Chodzi o to, by
zagryźć a nie psuć smaku wina. Do win półwytrawnych lub wytrawnych, acz
nie tak bardzo można podawać sery w formie koreczków na przykład. Do
półsłodkich i słodkich praktycznie wszystko.
Co do wina i smaku: jak się komuś jedzenie lekko przypaliło albo troszkę
"inaczej nie wyszło" a goście w dom, to podawać należy słodki lub
półsłodki aperitiv. Jak jedzenie jest bardzo wykwintne i delikatne,
aperitiv powinien być wytrawny.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 08:55:51
Temat: Re: Przekaski
>
> tyż prawda. Dla ścisłości, wermut nie jest winem.
"o la la, ale ga`faa..."
masz racje, nie pijam wermutów więc tak mi się jakoś wypsło...
>
> Do wina jako przekąski (o ile chodzi przede wszystkim o konsumpcję wina)
> to praktycznie tylko i wyłącznie chleb na sucho. Chleb orzechowy też
> jest ok, chrupki albo takie plaskate, mało aromatyczne. Chodzi o to, by
> zagryźć a nie psuć smaku wina. Do win półwytrawnych lub wytrawnych, acz
> nie tak bardzo można podawać sery w formie koreczków na przykład. Do
> półsłodkich i słodkich praktycznie wszystko.
>
racja, im delikatniejsze, gładsze wino tym zagrycha musi byc bardziej
neutralna.
no i zagrycha nie może być słodsza od wina, bo efekt jest zwykle nieciekawy
(vide: tort weselny popijany wytrawnym szampanem.. ;-)
pzdr. MarekRz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 09:45:21
Temat: Odp: PrzekaskiChodzi o wino wytrawne lub ewentualnie polwytrawne.
Emila
Pozdrawiam
Użytkownik Marek Rz. <n...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:an01ce$332$...@n...tpi.pl...
> > Pomocy!
> > Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
> > prostego i szybkiego w przygotowaniu.
>
> eeech a jakie to wino??? białe... ale jakie? wytrawne, słodkie,
> półwytrawne, półsłodkie, riesling a może wermut, muscat, chardonnay albo
> kabinett?
>
> to trochę tak jakby prosić w sklepie o worek do odkurzacza: - jaki typ? -
> ...noo taki zielony... :-)
>
> może trochę marudzę, ale wino powinno harmonizowac z całoscią potrawy a
> okreslenie "białe" prawie nic o rodzaju wina nie mówi... :-(
>
> pozdrawiam
> Marek Rz.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |