Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsch
e.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przekaski
Date: Fri, 27 Sep 2002 10:05:50 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 32
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <amuq2s$n2p$1@news.onet.pl> <an01ce$332$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1033113745 10601563 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126727
Ukryj nagłówki
Marek Rz.:
>>Pomocy!
>>Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
>>prostego i szybkiego w przygotowaniu.
>
>
> eeech a jakie to wino??? białe... ale jakie? wytrawne, słodkie,
> półwytrawne, półsłodkie, riesling a może wermut, muscat, chardonnay albo
> kabinett?
>
> to trochę tak jakby prosić w sklepie o worek do odkurzacza: - jaki typ? -
> ...noo taki zielony... :-)
>
> może trochę marudzę, ale wino powinno harmonizowac z całoscią potrawy a
> okreslenie "białe" prawie nic o rodzaju wina nie mówi... :-(
tyż prawda. Dla ścisłości, wermut nie jest winem.
Do wina jako przekąski (o ile chodzi przede wszystkim o konsumpcję wina)
to praktycznie tylko i wyłącznie chleb na sucho. Chleb orzechowy też
jest ok, chrupki albo takie plaskate, mało aromatyczne. Chodzi o to, by
zagryźć a nie psuć smaku wina. Do win półwytrawnych lub wytrawnych, acz
nie tak bardzo można podawać sery w formie koreczków na przykład. Do
półsłodkich i słodkich praktycznie wszystko.
Co do wina i smaku: jak się komuś jedzenie lekko przypaliło albo troszkę
"inaczej nie wyszło" a goście w dom, to podawać należy słodki lub
półsłodki aperitiv. Jak jedzenie jest bardzo wykwintne i delikatne,
aperitiv powinien być wytrawny.
Waldek
|