Data: 2002-09-27 08:55:51
Temat: Re: Przekaski
Od: "Marek Rz." <n...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> tyż prawda. Dla ścisłości, wermut nie jest winem.
"o la la, ale ga`faa..."
masz racje, nie pijam wermutów więc tak mi się jakoś wypsło...
>
> Do wina jako przekąski (o ile chodzi przede wszystkim o konsumpcję wina)
> to praktycznie tylko i wyłącznie chleb na sucho. Chleb orzechowy też
> jest ok, chrupki albo takie plaskate, mało aromatyczne. Chodzi o to, by
> zagryźć a nie psuć smaku wina. Do win półwytrawnych lub wytrawnych, acz
> nie tak bardzo można podawać sery w formie koreczków na przykład. Do
> półsłodkich i słodkich praktycznie wszystko.
>
racja, im delikatniejsze, gładsze wino tym zagrycha musi byc bardziej
neutralna.
no i zagrycha nie może być słodsza od wina, bo efekt jest zwykle nieciekawy
(vide: tort weselny popijany wytrawnym szampanem.. ;-)
pzdr. MarekRz
|