Data: 2002-09-27 08:05:50
Temat: Re: Przekaski
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek Rz.:
>>Pomocy!
>>Prosze o przepis na przekaske, ktora mozna podac do bialego wina. Cos
>>prostego i szybkiego w przygotowaniu.
>
>
> eeech a jakie to wino??? białe... ale jakie? wytrawne, słodkie,
> półwytrawne, półsłodkie, riesling a może wermut, muscat, chardonnay albo
> kabinett?
>
> to trochę tak jakby prosić w sklepie o worek do odkurzacza: - jaki typ? -
> ...noo taki zielony... :-)
>
> może trochę marudzę, ale wino powinno harmonizowac z całoscią potrawy a
> okreslenie "białe" prawie nic o rodzaju wina nie mówi... :-(
tyż prawda. Dla ścisłości, wermut nie jest winem.
Do wina jako przekąski (o ile chodzi przede wszystkim o konsumpcję wina)
to praktycznie tylko i wyłącznie chleb na sucho. Chleb orzechowy też
jest ok, chrupki albo takie plaskate, mało aromatyczne. Chodzi o to, by
zagryźć a nie psuć smaku wina. Do win półwytrawnych lub wytrawnych, acz
nie tak bardzo można podawać sery w formie koreczków na przykład. Do
półsłodkich i słodkich praktycznie wszystko.
Co do wina i smaku: jak się komuś jedzenie lekko przypaliło albo troszkę
"inaczej nie wyszło" a goście w dom, to podawać należy słodki lub
półsłodki aperitiv. Jak jedzenie jest bardzo wykwintne i delikatne,
aperitiv powinien być wytrawny.
Waldek
|