Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!Grzegorz.Janoszk
a
From: G...@S...pro.onet.pl (Grzegorz Janoszka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przepis eksperyment - zupa rybna
Date: Fri, 9 Dec 2005 23:03:21 +0000 (UTC)
Organization: AGH
Lines: 21
Message-ID: <s...@g...agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: galaxy.agh.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.agh.edu.pl 1134169401 21395 149.156.96.9 (9 Dec 2005 23:03:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Dec 2005 23:03:21 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.6.2 (SunOS)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255265
Ukryj nagłówki
Zapragnąłem zrobić zupę z filetów rybnych, a że żaden z przepisów
znalezionych na sieci mi nie spasował, to wyeksperymentowałem swój.
Wyszło przepyszne, pewnie nie jest to jakaś super rybna zupa, ale
może komuś też zasmakuje:
Starte dwie marchewki, małą pietruszkę i kawałek selera gorujemy z niestartą
jedną dużą albo dwiema cebulami, kilkoma ząbkami czosnku, zielem angielskim
i liściem laurowym oraz jedną kostką rosołku (wiem, grzech i profanacja).
Po ugotowaniu wyrzucamy cebulę, czosnek, ziela i listek (teraz jeszcze je
można w miarę łatwo znaleźć), wrzucamy jeden duży filet rybny albo dwa małe
(ja wziąłem jeden średni z pangi), jeden serek topiony (ja użyłem łososiowego)
i trochę makaronu. Doprawić solą i pieprzem, ja jeszcze sypnąłem troszkę
gotowej przyprawy do ryb. Trzeba mieszając rozwalić rybę i rozetrzeć serek
topiony do całkowitego jego rozpuszczenia.
Pewnie to z klasycznymi zupami rybnymi niewiele ma wspólnego, ale jest
baaardzo dobre, szczególnie nie w dzień gotowania, a później - jak poleży,
a teraz mamy fajną porę na leżakowanie jedzenia na balkonie ;)
--
Grzegorz Janoszka
|