Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na gofry

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na gofry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-06-26 07:56:04

Temat: Przepis na gofry
Od: "Marek" <t...@f...kuku.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podajcie proszę jakiś dobry przepis na gofry. Ja robię gofry na drożdżach.
Upieczonego gofra stawiam pionowo,
co by odparował z obu stron, dzięki temu jest dość chrupiący. Niestety na
drugi dzień są strasznie gumowate,
aczkolwiek nadal w miarę smaczne, jak drożdżówka. Gofrownicę mam dobrą 1300W
(Dezala), więc teraz tylko kwestia
dobrego przepisu.

--
Pzdr.
Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-06-26 08:55:40

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-06-26 09:56, Marek pisze:
> Podajcie proszę jakiś dobry przepis na gofry. Ja robię gofry na drożdżach.
> Upieczonego gofra stawiam pionowo,
> co by odparował z obu stron, dzięki temu jest dość chrupiący. Niestety na
> drugi dzień są strasznie gumowate,
> aczkolwiek nadal w miarę smaczne, jak drożdżówka. Gofrownicę mam dobrą 1300W
> (Dezala), więc teraz tylko kwestia
> dobrego przepisu.
>

Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku
dobrą gofrownicę, to na pewno wyjdą kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.

5 jaj
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
100g cukru
starta skórka z cytryny (niekoniecznie)

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porządnie wymieszać. Na końcu dodać
ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-06-26 10:51:53

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: "Marek" <t...@f...kuku.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą
gofrownicę, to na pewno wyjdą
> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>
> 5 jaj
> 150g mąki
> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 5 łyżek wody
> 100g cukru
> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>
> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, porządnie
> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.

Po pierwsze: dziękuję za przepis :-)

Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie
przypuszczenie)?
Nie przepadam za słodkimi goframi.

Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

--
Pzdr.
Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-06-26 11:16:02

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-06-26 12:51, Marek pisze:
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
>> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą
gofrownicę, to na pewno wyjdą
>> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>>
>> 5 jaj
>> 150g mąki
>> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> 5 łyżek wody
>> 100g cukru
>> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>>
>> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, porządnie
>> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
> Po pierwsze: dziękuję za przepis :-)
>
> Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie
przypuszczenie)?
> Nie przepadam za słodkimi goframi.
>
> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Według mnie można dać mniej cukru. Ja daję zwykle 1/3 szklanki i nie są
zbyt słodkie jak dla mnie. 150g mąki to niecała szklanka, mniej więcej
3/4 szklanki.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-06-26 12:16:37

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: "Marek" <t...@f...kuku.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jsc5li$jqa$1@news.icm.edu.pl...
> Według mnie można dać mniej cukru. Ja daję zwykle 1/3 szklanki i nie są zbyt
słodkie jak dla mnie. 150g mąki to
> niecała szklanka, mniej więcej 3/4 szklanki.

Dziękuję :-) Jak je zrobię i skonsumuję, to napiszę, czy trafiłaś w mój gust ;)

--
Pzdr.
Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-06-26 19:59:44

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: Animka <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-06-26 12:51, Marek pisze:
> Użytkownik "medea"<x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
>> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą
gofrownicę, to na pewno wyjdą
>> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>>
>> 5 jaj
>> 150g mąki
>> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> 5 łyżek wody
>> 100g cukru
>> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>>
>> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, porządnie
>> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
>
> Po pierwsze: dziękuję za przepis :-)
>
> Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie
przypuszczenie)?
> Nie przepadam za słodkimi goframi.
>
> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Nie musisz aż tyle gofrow robić.
Na 1 żółtko daje się 1 łyżkę mąki. Pianę się ubija.
Jeśli chodzi o proszek do pieczenia to uważaj, bo można sie zatruć. Ja
np. na całą dużą brytfankę ciasta z jabłkami daję proszku tyle co na
czubeczku łyżeczki.
Na początek zrób mniej gofrów, żeby się zorientować jakie "wyjdą".

Robilam gofry na drożdżach. Na proszku do pieczenia mi nie smakowały.
Teraz gofrownica leży już długo nie używana, bo nie chce mi sie narazie
gofrów robić.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-06-27 08:27:47

Temat: Re: Przepis na gofry
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 26 Jun 2012 12:51:53 +0200, Marek napisał(a):

> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Przelicznik obj. na gramy i wiele innych bardzo przydatnych informacji:
http://www.chefpaul.net/index/1/INFOcp/index.html

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki opiekacz elektryczny
dla miłośników mas(s)-mix'ów
AD: ~~** Two Unique Ornament Designs & Unique Offers Only For You >> Don't Miss
Kuchnia weselna
wer

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »