Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na gofry
Date: Tue, 26 Jun 2012 21:59:44 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 35
Message-ID: <jsdal2$d6u$1@node1.news.atman.pl>
References: <jsbpuk$sk0$1@news.task.gda.pl> <jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl>
<jsc48q$n8s$1@news.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: e1-163-j14.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1340747234 13534 193.238.180.163 (26 Jun 2012 21:47:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Jun 2012 21:47:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:12.0) Gecko/20120420 Thunderbird/12.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <jsc48q$n8s$1@news.task.gda.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347140
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-06-26 12:51, Marek pisze:
> Użytkownik "medea"<x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
>> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą
gofrownicę, to na pewno wyjdą
>> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>>
>> 5 jaj
>> 150g mąki
>> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> 5 łyżek wody
>> 100g cukru
>> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>>
>> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, porządnie
>> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
>
> Po pierwsze: dziękuję za przepis :-)
>
> Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie
przypuszczenie)?
> Nie przepadam za słodkimi goframi.
>
> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).
Nie musisz aż tyle gofrow robić.
Na 1 żółtko daje się 1 łyżkę mąki. Pianę się ubija.
Jeśli chodzi o proszek do pieczenia to uważaj, bo można sie zatruć. Ja
np. na całą dużą brytfankę ciasta z jabłkami daję proszku tyle co na
czubeczku łyżeczki.
Na początek zrób mniej gofrów, żeby się zorientować jakie "wyjdą".
Robilam gofry na drożdżach. Na proszku do pieczenia mi nie smakowały.
Teraz gofrownica leży już długo nie używana, bo nie chce mi sie narazie
gofrów robić.
--
animka
|