| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-19 14:43:35
Temat: Przepis na strudelChodzi mi o skład i o sposób wyrabiania samego ciasta na strudel.
Nie na struclę, tylko na strudel, bo to jest różnica :)
Kiedyś gotowałam różne dobre rzeczy, potem poszłam do pracy i teraz robię
sobie na obiad najczęściej makaron z sosem knorra. Choć czasami w weekendy
gotuję.
Idzie wiosna a ja do garów - samą pracą człowiek nie żyje i zacznę sobie
przypominać te wszystkie gołąbki, uszka, barszczyki i pierożki, co je kiedyś
robiłam.
Na razie rzucam się na kuskus i kaszkę gryczaną (taka z klopsikiem, sosikiem
pieczarkowym i ogóreczkiem konserwowym lub kiszonym - mniam mniam...)
I dlatego przypomniały mi się te wszystkie przepisy, których nie mogłam
nigdy zrealizować bo "coś" mi nie wychodziło, albo nie umiałam czegoś
zrobić - vide: sos do pizzy :)
Ogólnie strudel wychodzi i nie rozwala się nawet, ale coś robię właśnie nie
tak z tym ciastem, bo jest za suche i pęka po upieczeniu. Słyszałam, że do
zawinięcia, a może nawet zrobienia strudla używa się pergaminu.
Czy to prawda?
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-19 21:02:18
Temat: Re: Przepis na strudelwitam, nie jestem pewna czy to strucla czy strudel ;)) btw jaka jest
roznica? ale generalnie jest to przepis na apfelstrudel (wiec chyba
strudel?) przetlumaczony ze strony austriackiej restauracji (jadlam tam i
jest pycha), ale przepis jeszcze nie wyprobowany. jesli zrobisz opowiedz jak
wyszlo
pozdrawiam, chmurka
Ciasto:
500g gładkiej, dobrze zmielonej mąki o temp pokojowej
2 świeże jajka
200 ml (200g) chłodnej wody (z odrobina octu)
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Mąkę wysypać na stolnice, zrobić w niej dołek i wbić do niego jajka
Dodać olej i nożem połączyć z jajkami
Wlać wodę, mieszać nożem, zagnieść aż samo będzie odchodziło od palców
Gotowe ciasto z wierzchu pokryć olejem, zawinąć w folię kuchenną
Na min 20 minut wsadzić pod ciepłą jeszcze pierzynę ( albo w miejsce o
podobnej temp)
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek
300g tartej bułki
2 łyżki masła
Garść cukru
Ewentualnie rodzinki z rumem
Tarta bułkę na średnim ogniu zezłocić w maśle ( nie za długo, bo będzie
gorzka)
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki ( ew zmieszać z rodzynkami)
Wykonanie:
Bawełniany duży ręcznik, obrus albo prześcieradło rozłożyć na stole i
równomiernie obsypać mąką
Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować
Wałkować tak długo, aż będzie przezroczyste
Odciąć grubsze brzegi
Ciasto posypać smażoną tartą bułką, jabłkami i cukrem, zrolować
Podzielić na części (3) i położyć na posmarowanej masłem blasze
Posmarować rozbełtanym jajkiem
Piec 35-45 min w 220 stopniach
> Nie na struclę, tylko na strudel, bo to jest różnica :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 08:03:44
Temat: Re: Przepis na strudel
Użytkownik "Chmurka" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:26758-1048107750@as3-191.starogard.dialup.ineti
a.pl...
> witam, nie jestem pewna czy to strucla czy strudel ;)) btw jaka jest
> roznica? ale generalnie jest to przepis na apfelstrudel (wiec chyba
> strudel?) przetlumaczony ze strony austriackiej restauracji (jadlam tam i
> jest pycha), ale przepis jeszcze nie wyprobowany. jesli zrobisz opowiedz
jak
> wyszlo
>
[ciach]
O to właśnie chodziło. Strucla to rolada biszkoptowa z nadzieniem, albo taka
z "normalnego" ciasta, np. makowa.
Ciasto na strudel jest bardzo cienkie, ale musi być miękkie i nie może się
łamać i być za suche.
Kiedyś ktoś, kto się zna na kuchni i to bardzo dobrze (kucharz jakiś)
tłumaczył mi tę różnicę.
Za przepis baaardzo dziękuję.
Nie wiem, jak szybko ten strudel zrobię, bo widzę, że wymaga to czasu i
anielskiej cierpliwości.
Ale jak tylko, Chmurko, zrobię, to dam znać jak wyszło.
Dziękuję bardzo
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 10:33:36
Temat: Re: Przepis na strudel
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> napisał w
wiadomości news:b5bsid$nig$1@atlantis.news.tpi.pl...
> [ciach]
> O to właśnie chodziło. Strucla to rolada biszkoptowa z nadzieniem, albo
taka
> z "normalnego" ciasta, np. makowa.
a mnie sie zawsze wydawalo ze strucla to cos a la drozdzowe - mylilam sie?
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 12:53:08
Temat: Re: Przepis na strudel
> > O to właśnie chodziło. Strucla to rolada biszkoptowa z nadzieniem, albo
> taka
> > z "normalnego" ciasta, np. makowa.
>
> a mnie sie zawsze wydawalo ze strucla to cos a la drozdzowe - mylilam sie?
>
> mag.
... a wiesz co..
.. a może... :)))
pzdr
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-20 15:17:34
Temat: Re: Przepis na strudelmagia/maggie <m...@w...amba.bydg.pdi.net> wrote:
> Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> napisa" w
> wiadomości news:b5bsid$nig$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > [ciach]
> > O to w"aśnie chodzi"o. Strucla to rolada biszkoptowa z nadzieniem, albo
> taka
> > z "normalnego" ciasta, np. makowa.
>
> a mnie sie zawsze wydawalo ze strucla to cos a la drozdzowe - mylilam sie?
Strucla to rolada z ciasta drozdzowego z farszem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 00:06:42
Temat: Re: Przepis na strudel
> Ewentualnie rodzinki z rumem
No niezly to sposob, zeby pozbyc sie rodzinki - zapakowac w plachte i
zalepic, ale zeby od razu piec ;-)
Pozdrawiam
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 09:57:13
Temat: Re: Przepis na strudel
Użytkownik "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:b5dl2i$ce2$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Ewentualnie rodzinki z rumem
> No niezly to sposob, zeby pozbyc sie rodzinki - zapakowac w plachte i
> zalepic, ale zeby od razu piec ;-)
>
lol :) nie zauwazylam wczesniej ;)
to przepis dla tych, ktorzy maja bardzo wredne tesciowe ;) poza tym z rumem
dla usmiezenia bolu :)
pozdrawiam
chmurka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |