Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przepis na strudel
Date: Wed, 19 Mar 2003 15:43:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <b59vk1$jqp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.69.75.234
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048084930 20313 212.69.75.234 (19 Mar 2003 14:42:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Mar 2003 14:42:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149962
Ukryj nagłówki
Chodzi mi o skład i o sposób wyrabiania samego ciasta na strudel.
Nie na struclę, tylko na strudel, bo to jest różnica :)
Kiedyś gotowałam różne dobre rzeczy, potem poszłam do pracy i teraz robię
sobie na obiad najczęściej makaron z sosem knorra. Choć czasami w weekendy
gotuję.
Idzie wiosna a ja do garów - samą pracą człowiek nie żyje i zacznę sobie
przypominać te wszystkie gołąbki, uszka, barszczyki i pierożki, co je kiedyś
robiłam.
Na razie rzucam się na kuskus i kaszkę gryczaną (taka z klopsikiem, sosikiem
pieczarkowym i ogóreczkiem konserwowym lub kiszonym - mniam mniam...)
I dlatego przypomniały mi się te wszystkie przepisy, których nie mogłam
nigdy zrealizować bo "coś" mi nie wychodziło, albo nie umiałam czegoś
zrobić - vide: sos do pizzy :)
Ogólnie strudel wychodzi i nie rozwala się nawet, ale coś robię właśnie nie
tak z tym ciastem, bo jest za suche i pęka po upieczeniu. Słyszałam, że do
zawinięcia, a może nawet zrobienia strudla używa się pergaminu.
Czy to prawda?
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
|