Data: 2003-03-19 21:02:18
Temat: Re: Przepis na strudel
Od: "Chmurka" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witam, nie jestem pewna czy to strucla czy strudel ;)) btw jaka jest
roznica? ale generalnie jest to przepis na apfelstrudel (wiec chyba
strudel?) przetlumaczony ze strony austriackiej restauracji (jadlam tam i
jest pycha), ale przepis jeszcze nie wyprobowany. jesli zrobisz opowiedz jak
wyszlo
pozdrawiam, chmurka
Ciasto:
500g gładkiej, dobrze zmielonej mąki o temp pokojowej
2 świeże jajka
200 ml (200g) chłodnej wody (z odrobina octu)
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Mąkę wysypać na stolnice, zrobić w niej dołek i wbić do niego jajka
Dodać olej i nożem połączyć z jajkami
Wlać wodę, mieszać nożem, zagnieść aż samo będzie odchodziło od palców
Gotowe ciasto z wierzchu pokryć olejem, zawinąć w folię kuchenną
Na min 20 minut wsadzić pod ciepłą jeszcze pierzynę ( albo w miejsce o
podobnej temp)
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek
300g tartej bułki
2 łyżki masła
Garść cukru
Ewentualnie rodzinki z rumem
Tarta bułkę na średnim ogniu zezłocić w maśle ( nie za długo, bo będzie
gorzka)
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki ( ew zmieszać z rodzynkami)
Wykonanie:
Bawełniany duży ręcznik, obrus albo prześcieradło rozłożyć na stole i
równomiernie obsypać mąką
Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować
Wałkować tak długo, aż będzie przezroczyste
Odciąć grubsze brzegi
Ciasto posypać smażoną tartą bułką, jabłkami i cukrem, zrolować
Podzielić na części (3) i położyć na posmarowanej masłem blasze
Posmarować rozbełtanym jajkiem
Piec 35-45 min w 220 stopniach
> Nie na struclę, tylko na strudel, bo to jest różnica :)
|