| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-18 18:00:17
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwaneUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita smietana.
>
> Wladyslaw
>
To ja sie ustawie obok ;-) Moze cos odprysnie :)
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-18 18:08:37
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bf9cfq$ehp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
>
> > Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita smietana.
> >
> > Wladyslaw
> >
> To ja sie ustawie obok ;-) Moze cos odprysnie :)
Konia kują, żada nogę podstawia. To właśnie o Tobie Oraczowa tu mowa, o tych
byle jakich przepisach i cmoktania w ramach kółka wzajemnej adoracji.
alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 18:18:56
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwaneOn Fri, 18 Jul 2003 20:00:17 +0200, "walkie!"
<w...@w...net.pl> wrote:
>U?ytkownik Wladyslaw Los napisa?:
>
>
>> Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita smietana.
>>
>> Wladyslaw
>>
>To ja sie ustawie obok ;-) Moze cos odprysnie :)
a ja mam niekompletny watek i nie wiem , na co odpowiedzia jest
post Wladyslawa powyzej i tak sobie mysle - znowu w ucho...;)))
jak ja bede ten tort robic to na pewno odprysnie, tylko z moim
bardzo chytrym psem sie musisz bic o te odpryski....
Van Pierek
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 19:06:05
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane Wladyslaw Los wrote:
> Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita
> smietana.
ROTFL
Albo ciastem bananowym Magdy Bassett. ;>
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
GG:1528179 Cat food cat food cat food again
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 19:10:59
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwaneUżytkownik Krysia Thompson napisał:
>
> a ja mam niekompletny watek i nie wiem , na co odpowiedzia jest
> post Wladyslawa powyzej i tak sobie mysle - znowu w ucho...;)))
>
> jak ja bede ten tort robic to na pewno odprysnie, tylko z moim
> bardzo chytrym psem sie musisz bic o te odpryski....
>
> Van Pierek
> K.T. - starannie opakowana
to ja swojego tez ustawie, jamniki sa zwinne ;-P
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 21:11:22
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane>
> > rozganiać tego zapachu zamozadowolenia po zjedzeniu tych wspaniale udanych
> > potraw.
> Czesc! A ja sie z Toba po czesci zgodze. W kwestii smaku. Wiekszosc potraw
> prezentowanych tutaj jest zwyczajna, mierna. Pare zagoscilo u mnie w domu,
> sa to glownie przepisy Magdy Bassett i Krysi Thompson oraz Herbatki "Zachwyt
> imama". Ale nie padam tak na kolana przed tymi paniami, jak wiele tu osob,
> dlatego, ze w moim gronie sporo osob swietnie gotuje i nie dziwi mnie ta
> umiejetnosc. Natomiast pare razy dalam sie nabrac na te ochy i achy i
> upieklam to, czy owo i szkoda bylo maki, inych skladnikow i czasu. Tak,
> zgodze sie, ze te zachwyty sa przewaznie przesadzone i wprowadzaja w blad.
> Teraz po prostu czytam sobie przepisy i sporadycznie cos wybieram dla
> siebie, w ogole nie zwracam uwagi na zachwyty innych, bo to bardzo jest
> mylące. Wczoraj upiekłam wychwalane jagodzianki, przyjemne, ale nie tak
> powalające jak by to mogło wynikac z zachwytów. Jagodzianki, jak
> jagodzianki. Nie liczyłam tym razem na nic innego, wiec ciesze sie z nich.
> Z drugiej strony chyba nie mozna liczyc na jakies wspaniale przepisy. Sama
> mam sporo swietnych receptur, zdobycznych, wypracowanych, czy po prostu
> przekazywanych z pokolenia na pokolenie i ani mi sie sni ich rozdawac na
> lewo i prawo.
> Pozdrawiam! Masz prawo do krytyki, zreszta moim zdaniem slusznej. W koncu
> wszystko zalezy od smaku, gustu, mi tez w kuchni nie wystarcza przecietna
> potrawa. Jestem wybredna i lubie bardzo dobra kuchnie. Szukam rzeczy, ktore
> smakuja wybornie. Takich tu wlasciwie nie ma.
Wiesz, Zuzka, nieladnie zarzucac przecietnosc przepisom, ktore ktos zadal
sobie trud tu wpisac, samej skrywajac skrzetnie swoje nieprzecietne przepisy,
poniewaz nie uznajesz forum za godnego ich odbiorcy. Traktujesz grupe
wylacznie konsumpcyjnie? Jak tanie i kiepskie czasopismo z przepisami?
Nie wspomne juz o tym, ze alex vel tracy vel janek zarzuca celowe
zamieszczanie nieprawidlowych przepisow na grupie, wytykajac tu szczegolnie
Magde B., nie podajac natomiast konkretnego przykladu, a Ty poniekad
przyznajesz mu racje.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 22:05:09
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane
> Wiesz, Zuzka, nieladnie zarzucac przecietnosc przepisom, ktore ktos zadal
> sobie trud tu wpisac,
Czasem szkoda tego trudu. Kupowanie tych skladnikow i gotowanie na podstawie
tych byle jakich przepisow jest o wiele kosztowniejsze. A nie kazdy ma
doswiadczenie w kuchni i nie zorientuje sie juz po zapoznaniu sie z
przepisem, ze to zadne cudo. Milo by bylo gdyby zachwyty byly adekwatne.
samej skrywajac skrzetnie swoje nieprzecietne przepisy,
Napisalam pare przepisow, ktore uwazalam za fajne i niech tak zostanie.
:-))))
> Nie wspomne juz o tym, ze alex vel tracy vel janek zarzuca celowe
> zamieszczanie nieprawidlowych przepisow na grupie, wytykajac tu
szczegolnie
> Magde B., nie podajac natomiast konkretnego przykladu, a Ty poniekad
> przyznajesz mu racje.
Poniekad przyznaje. Nie interesuje mnie kim jest Alex, trollem, czy po
prostu Alexem. Bylo tu tak przeslodko, ze az mdlo, a teraz dla odmiany
zaczelo sie ujadanie. I kto ujada? Przewaznie te przeslodkie osoby. Swoja
droga to ciekawe doswiadczenie, takie obserwowanie, jak lukier slow zmienia
sie w pelne zacietrzewienia glosy. Szkoda tylko, ze tak dalekie to wszystko
od kuchni, ktora skadinad jest milym miejscem. :-)))
Pozdrawiam Cie serdecznie. :-)))))
Zuzka
P.S. Obiecuje niedlugo wpisac przepis na ciasto z czeresniami i wisniami,
nie jest cudowne, jest smaczne, zwyczajnie smaczne. I nie zapomne wspomniec
o tym, ze owoce trzeba wymyc i wyjac z nich pestki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 22:49:57
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane> W koncu
> wszystko zalezy od smaku, gustu, mi tez w kuchni nie wystarcza przecietna
> potrawa. Jestem wybredna i lubie bardzo dobra kuchnie. Szukam rzeczy, ktore
> smakuja wybornie. Takich tu wlasciwie nie ma.
> Zuzka
Masz racje stawiajac wysokie wymagania sobie i innym, ale czesto jest duza
roznica w doswiadczeniach i technikach kulinarnych osob korzystajacych z
przepisow. Wtedy moze sie okazac, ze placek pieczony przez jedna osobe zawsze
wychodzi "niebo w gebie" a drugiej rzadko lub nigdy - jeden z powodow -
znajomosc wygladu maki i jej suchosci.
Pamietam, jak Asia Duszczynska komus tlumaczyla, ze ona piecze za kazdym
razem inaczej (ja chyba zreszta tez tak robie), poniewaz ilosc skladnikow w
ciescie tak na prawde zalezy od wielu czynnikow - pogode wlaczywszy
(tzn.wilgotnosc powietrza). I jej oponent w dyskusjii sie nie zgadzal, bo
mial inne doswiadczenia. I ma do tego prawo.
Waznym kryterium byloby okreslenie co dla kogo znaczy wyborna potrawa.
Mowie tu za siebie - odkad mieszkam za granica za polskimi smakami mi sie
coraz bardziej ckni i to co dla ciebie byc moze normalna zupa dla mnie bedzie
wysmienite - np. niedzielny rosol z domowym makaronem gotowany przez moja
ciocie Ule w Zarkach.
Wysmienite potrawy na pewno maja jeden wspolny element - jakosc skladnikow -
nie da sie tego podrobic dosmaczaczami i o tym zawsze nalezy pamietac.
Ja tez podalam kilka(nascie?) przepisow na grupe - tylko 2 razy spotkalam na
ich temat komentarz a osobiscie wolalabym, gdyby - jesli jakas osoba je
przyrzadzala powiedzialaby mi o tym wprost.
Potruchtalabym do kuchni i przemyslala moj opis.
Ale takie konkretne, konstruktywne krytyki zdarzaja sie b.rzadko i szkoda.
Rynek wydawnictw kulinarnych w UK jest bardzo konkurencyjny, osoby, ktore
pisza ksiazki sa zawodowcami ze sztabem pomocnikow i przygotowaniem
praktycznym oraz teoretycznym.
Zmierzam do tego, ze nie nalezy spodziewac sie, ze potrawy gotowane przez
amatorow beda "odtwarzalne" w taki sam sposob jak te z ksiazek kucharskich -
nie byly najprawdopodobniej probowane wystarczajaca ilosc razy.
To troche moich refleksjii po przeczytaniu tego watka a konkluzja - moze
porozmawiamy o technikach gotowania, bez konkretnych przepisow, bo jest to
dziedzina w ktorej kazdy z nas moze sie podszkolic.
Pozdrrawiam
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 22:54:09
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane
Uzytkownik "Konrad Brywczynski" <k...@b...tk> napisal w wiadomosci
news:bf9gfh$rcm$1@inews.gazeta.pl...
> Wladyslaw Los wrote:
> > Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita
> > smietana.
>
> ROTFL
> Albo ciastem bananowym Magdy Bassett. ;>
To ciasto z orzechami...Hmm... takie cale to moze i krzywde zrobic - to sie
nie rozmlasnie jak tort - ma raczej konsystencje zwarta... Chyba zle zyczysz
Wladyslawowi.
BTW ciasto bananowe jest u mnie w domu powtarzane. Znaczy weszlo mi do
repertuaru.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-19 00:04:10
Temat: Re: Przepisy niekompletne, oszukiwane2003-07-18 19:37, osoba przedstawiająca się jako 'Wladyslaw Los',
zachciała zauważyć:
(...)
>
> Ta lista byla kiedys lista _dyskusyjna_ o kuchni i gotowaniu. Niestety
> ostatnio stala sie glownie miejcem wymiany przepisow (w wiekszosci
> rzczywiscie nieciekawych) i przekomarzania sie pewnego towarzystwa
> wzajemnej adoracji.
Może to małe zamieszanie przyniesie nieoczekiwanie pozytywne efekty i na
grupie dyskusyjnej znów zacznie się dyskutować.
> Oj, znowu mi sie dostanie. Zza slupa tortem ananasowym z bita smietana.
>
Gdzie drwa rąbią...
Pozdrawiam
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |