« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2018-06-10 15:23:58
Temat: Przerywanie korzeniowych.Marchewkę, pietruszkę, buraki ćwikłowe jak wiadomo trzeba przerywać, jeśli
wzeszły za gęsto. Zwykle te wyrwane wyrzucamy, ale w przypadku pietruszki i
buraków warto je zachować i zamrozić - buraczki razem z liśćmi (pokrojone)
na zimową ,,wiosenną" botwinkę lub duszoną jarzynę a la szpinak, pietruszkę
(całe rośliny w peczkach odpowiedniej wielkości ,,na raz", zwinięte ciasno i
obwiązane nitką) do zup i rosołu dla dodania im zimą wiosennego zapachu.
Takie mrożone letnie smaki znakomicie zdają egzamin. Przetestowane.
PS. Także nadmiar samej pietruszkowej naci i kopru - siekam drobno, mieszam
z olejem lub oliwą, ubijam w słoiku i zamrażam. Dzięki dodatkowi tłuszczu
takie siekane listki świetnie zachowują wszystkie smakowe i aromatyczne
walory, nie flaczeją i są łatwe do wyjęcia łyżką w potrzebnej ilości.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |