Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Sun, 26 Oct 2014 00:12:42 +0200
Message-ID: <s...@4...net>
Lines: 30
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.152.82
X-Trace: 1414275157 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12628 83.6.152.82:6085
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358224
Ukryj nagłówki
25 dag żółtego grochu łuskanego suszonego
3-4 niewielkie ziemniaki
5 czubatych łyżek gestego przecieru z jabłek - niesłodzonego (ja mam taki w
słojach, do
szarlotki, w razie braku świeżych jabłek świetnie nadaje się też do kaczki,
ryżu zapiekanego i innych celów - nie słodzę, bo po co, kiedy można
stosownie do potrzeb słodzić albo nie dopiero w momencie przyrządzania)
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 rozgnieciony ząbek świeżego
sól do smaku
Umyty, namoczony na noc groch zupełnie rozgotować w tej samej wodzie, aż
się będzie rozpadał,
ogrzewając po zawrzeniu długo, ostrożnie i pomału, aby nie przypalić, lecz
odparować prawie całą wodę - często mieszać.
W tym czasie ugotować obrane ziemniaki do ekstra miękkości (aby się prawie
rozpadały), odcedzić, dobrze odparować, pognieść gorące, dodać do grochu
razem jabłkami, czosnkiem, solą do smaku - wszystko jeszcze razem pognieść
tłuczkiem na masę, podgrzewając w tym czasie na maleńkim ogniu, aby się nie
przypalało - smaki w cieple dobrze się wymieszają.
Podawać do gotowanej z warzywami golonki.
To puree jest ciekawsze i delikatniejsze w smaku, niż z samego grochu.
Zadziwiająco dobrze się komponuje z golonką. I o dziwo - nie daje sensacji
po-grochowych. A kiedy jest go za dużo, można dodać ubite na pianę jajo i
trochę mąki - i
usmażyć pyszne, malutkie placuszki do piwa :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|