From: "Jacek Zalewski" <j...@p...com>
Newsgroups: ircx.pl.polskavege,pl.rec.kuchnia
Subject: Pycha obiadek (wege)
Date: Tue, 18 Jan 2000 21:16:55 +0100
Lines: 25
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pd5.warszawa.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pd5.warszawa.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 19 Jan 2000 17:09:21 +0100, pd5.warszawa.ppp.tpnet.pl
Distribution: ircx
X-Complaints-To: U...@v...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!news.vogel.pl!pd5.warszawa.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21429
Ukryj nagłówki
Pokopałem po moich pamięciach zewnętrznych i znalazłem fajną książkę z
okresu stanu wojennego a nazywa się "Wartościowe potrawy bezmięsne" - wtedy
to pokazywali amerykanów, którym z dobrobytu palma odbija i zastępują mięso
soją. Książka jest prawdziwą kopalnią przepisów. A oto moje dzisiejsze
zestawienie:
Podstawa to panierowany seler smażony:
seler kroimy w plastry i gotujemy - ja dodałem zioła prowansalskie i trońkę
soli, wywar jest super smacznym PYCHA, doskonale komponuje się z resztą;
potem plastry obtaczamy w jajcu i bułeczce tartej i smażymy.
Jako uzupełnienie sałatka z czerwonych buraków, fasoli i ogórka kiszonego:
buraczki (2 duże) gotujemy, ścieramy; dodajemy fasolkę (w przepisie było 1
szklanka gotowanej ja dodałem z puszki żeby było szybciej), dodajemy
pokrojone w kostkę 4 ogórasy kiszeniaki i dodajemy dwie pokrojone cebulki.
Na koniec co było moim pomysłem dodałem czubatą łyżkę majonezu. No i
pomienszać szyćko.
Super pycha zestawienie polecam.
--
Jacek Zalewski
ICQ 19354688
z...@z...zowar.com.pl
j...@p...com
|