Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pycha szarlotka [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pycha szarlotka [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-19 13:46:10

Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn napisala:
(...)

> nie mów, jak idziesz w gości, to tez nie jadasz? Bo ja to ciasto jadłam u
> teściowej jako deser po obiedzie.

Ja nigdzie nie jadam. Tyć z czegoś niedobrego, to już przesada ;-)
A jedzenie (jak wiadomo) dzieli się na "prawdziwe" i "sklepowe".
Terminologia przyjęta od pewnego dziecka.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-19 13:47:11

Temat: Re: sernik Barbary
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a77f9f$hig$...@n...lublin.pl...
> Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > Kazdy sernik jest troche inny a przed nami Wielkanoc, wiec serniki jak
> > najbardziej na miejscu;-))
>
> Hurra, naszej Basi wrocil dobry humor :)
> Tak sobie wlasnie pomyslalam, ze fajnie byloby, gdyby Barbara zadedykowala
> ten sernik z ziemniakami dla kogos ;-)
>
dla mnie, ja lubię ziemniaki, hłe hłe...

Wkn przymierzająca ise do pizzy z mozarellą salami, oliwkami i papryczkami
chili
i robiąca smalec :-))
i pisząca wstęp do pracy
i oglądająca listy dyskusyjne
i przeglądająca Panią domu wielkanocną :-)))))))))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 13:48:57

Temat: Re: sernik Barbary
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:01cd01c1cf49$dcdd56e0$b38c573e@barbaraij3ogr4..
.
> Na poprawienie humorow podam Wam przepis na sernik - tez wg mojej mamy,
ale
> ulepszony przez mnie.
> To sernik z ziemniakami.
> Byl taki na grupie? bo nie chce sie powtarzac...

Kazdy sernik jest troche inny a przed nami Wielkanoc, wiec serniki jak
najbardziej na miejscu;-))

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 13:53:00

Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Krystyna Chiger" <k...@p...pl>

A jedzenie (jak wiadomo) dzieli się na "prawdziwe" i "sklepowe".
Terminologia przyjęta od pewnego dziecka.
Krycha


dobre :-))))
barbara







--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 14:00:41

Temat: Re: sernik Barbary
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hurra, naszej Basi wrocil dobry humor :)


Wrocil, co mial nie wrocic, az tak daleko to nie poszedl;-)) zaraz do domku
i moze jak ciekawa kolacyjke na dzis wymysle...;-))


> Tak sobie wlasnie pomyslalam, ze fajnie byloby, gdyby Barbara zadedykowala
> ten sernik z ziemniakami dla kogos ;-)


Dedykowany sernik;-))))))))))))))Tego jeszcze nie bylo;-)

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 14:26:42

Temat: Re: sernik Barbary
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

no to leci, ale najpierw kilka slow wstepu/zalecen:
ser tylko smietanowy pakowany po 250 g, bez zadnych ulepszaczy itp.
ziemniaki najlepiej sprawdzone [z doswiadczenia wiem, ze najsmaczniejsze sa
w koszalinskim] - no, ale to juz tylko gdybanie, co by bylo...
konieczna praska do ziemniakow - zadne krecenie przez maszynke!!!!
praska to takie cos, co ma w jednej czesci malenkie dziurki, tu wklada sie
wystudzone ziemniak i przyciska sie je plaska czescia az do ich wycisniecia
przez te dziurki.
sorki, ze tak opisowo, u mnie to urzadzenie bylo w domu od zawsze, nie wiem
jak inaczej nazwac, teraz mozna tez bez problemow kupic w sklepach z
gospodarstwem domowym. ziemniaki potraktowane tym urzadzeniem zachowuja
sypkosc; inaczej mowiac nie sa gliniaste.

zatem:
4 opakowania sera
8 jajek [oddzielic bialka od zoltka]
cukier - ilosc wg smaku - potrzebny do utarcia kogla mogla i - osobno - do
piany
rodzynki i wanilia, usmazona skorka pomaranczowa pocieta na paski
polewa czekoladowa obowiazkowo z olejkiem migdalowym
ziemniaki [ja gotuje caly garnek, a do sera dodaje po przepuszczeniu przez
praske ok. 1/3 masy sera - na wyglad! nie na wage!].
Najpierw ucieram mikserem zotka z cukrem na puszysta mase
potem ubijam piane z bialek na sztywno [z odrobina soli; wczesniej dobrze
potrzymac troche te bialka w lodowce, lepiej sie ubija] i tez dodaje do niej
cukier - ma byc sztywna i slodka!
mieszam mikserem [bardzo wolno - mam taki z z plynna regulacja] ser z
ziemniakami, dodatkami i utartymi zoltkami.
Musi byc dokladnie wymieszane! Na koniec dodaje ubita piane. Delikatnie
mieszam, ale tez dokladnie!
Probuje, czy masa jest dosc slodka, jesli wg mojego smaku nie, do dodaje
jeszcze cukier bezposrednio do masy serowej.
sernik musi byc po prostu slodki!

Pieke w prostokatnej foremce teflonowej wylozonej specjalnym papierem do
pieczenia [wym. 24,5x30,5 - przydalaby sie nieco wieksza, bo resztke sernika
musze piec w osobnej malej foremce].
Piec ma byc nagrzany do temperatury 180 stopni C.
Uwaga!!!
sernik nalezy piec tylko! 45 minut.
Po tym czasie wylaczyc gaz/prad, pozostawic sernik w srodku; jesli miejscami
spuchl, delikatnie nakluc dluga zapalka zaostrzona na koncu.
w tym czasie przygotowac polewe kakaowa. Najlepiej z kakao z Holandii, jest
ciemne i aromatyczne.
przepisy byly, wiec nie podaje; przypominam tylko, ze konieczne jest dodanie
olejku migdalowego.

Rozprowadzic na lekko jeszcze cieplym serniku.
Mozna tez taka gore sernika jeszcze czyms udekorowac, ale ja raczej tego nie
robie, choc zdarzalo sie.

Smacznego :-)
Barbara

acha, mojego sernika nie mozna zostawiac na wierzchu, bo dobierze sie do
niego nie tylko dziecko, ale takze zwierzeta domowe. Moj kot wprost
uwielbia.




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 14:35:33

Temat: Re: sernik Barbary
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl>

zapomnialam!
wskazane jest dodanie do masy serowej 1 lyzki miekkiego masla, ale nie jest
to koniecznosc, bo ser jest normalny, czyli nie odchudzany :-)
No i oczywiscie musi przez 1 dzien dojrzec - czyli najlepiej podawac na
drugi dzien.
Nie wymaga zadnego przechowywania w lodowce.
barbara





--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 22:25:22

Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: "Paolo" <e...@n...e.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a77662$cam$1@news.tpi.pl...
> Ciasto:
> 3 szk. mąki,
> 1/2 szk. cukru,
> całą paczka margaryny,
> 3 jaja,
> szczypta soli,
> cukier waniliowy,
> 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
> Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
> Nadzienie:
> 1,5 kg jabłek,
> 1/2 szk. cukru,
> 2 torebki cukru waniliowego,
> cynamon.
> Jabłka zetrzeć na tartce o dużych otworach i wymieszać z pozostałymi
> składnikami nadzienia.
> Dwie trzecie ciasta, rozwałkować i wyłożyć na blachę, przykryć masą
jabłkową
> i pozostałą częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200 stopni.
> Życzę smacznego Dorunia
>
>


Zrobiliśmy z kolegą ta szarlotkę i wyszła cudownie
Dzięki za przepis!

Pozdrawiam Paolo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-19 22:46:06

Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Barbara Czaplicka <b...@i...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:019f01c1cf46$ad93a7c0$b38c573e@barbaraij3ogr
4...

> ze sklepu nie jadam - to kalanie własnego smaku - szczególnie jeśli chodzi
o
> szarlotkę i sernik.

Sluchajcie, sa wyjatki, naprawde! Mnie mozecie wierzyc, bo bardziej nieufnej
do kupnego i sztucznego jak ja to ze swieca szukac! Ale do rzeczy: wybralam
sie kiedys z przyjaciolka do Teatru Narodowego i tam w antrakcie
zafundowalysmy sobie poszarlotce z kawa. Kawa byla przyzwoita, z ekspresu a
szarlotka, Boze jedyny! pierwszy raz jadlam tak wspaniala, a mnie byle czym
zachwycic nie mozna. Pani bufetowa kroila to to jeszcze cieple. Do dzis
pamietam ten smak i bezskutecznie probuje podrobic. Ciasto na spodzie i
wierzchu rumiane idealnie kruche, pachnace maslem i jablka sarte na grubej
tarce, juz nie surowe a chrupkie, jedrne, z cynamonem. I co dla mnie jest
miernikiem jakosci szarlotki - nie bylo wpakowanych lusek z gniazd
nasiennych, ktore nie wiadomo jak wypluwac. No i prosze! Szarlotka z tematu
watku to chyba bedzie to!
A'propos kupnego: mam u siebie w pipidowce cukiernie w ktorej oprocz wielu
przecietnych wyrobow sa: wspanialy tort Pavlova, kupuje sie zamrozony;
Ciastko czekoladowe bardzo zblizone do mojego tortu czekoladowego - zadnego
oszustwa w skladnikach; zawijaniec drozdzowy z kandyzowanymi owocami plus
figi, sliwki itd., wszystko prawdziwe; i jeszcze pare rzeczy. Mozna
spokojnie oszukiwac gosci ;o))

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-20 07:59:57

Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paolo" <e...@n...e.pl> napisał w wiadomości
news:a78dqm$4v4$1@panorama.wcss.wroc.pl...
>
> Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:a77662$cam$1@news.tpi.pl...
> > Ciasto:
> > 3 szk. mąki,
> > 1/2 szk. cukru,
> > całą paczka margaryny,
> > 3 jaja,
> > szczypta soli,
> > cukier waniliowy,
> > 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
> > Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
> > Nadzienie:
> > 1,5 kg jabłek,
> > 1/2 szk. cukru,
> > 2 torebki cukru waniliowego,
> > cynamon.
> > Jabłka zetrzeć na tartce o dużych otworach i wymieszać z pozostałymi
> > składnikami nadzienia.
> > Dwie trzecie ciasta, rozwałkować i wyłożyć na blachę, przykryć masą
> jabłkową
> > i pozostałą częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200
stopni.
> > Życzę smacznego Dorunia
> >
> >
>
>
> Zrobiliśmy z kolegą ta szarlotkę i wyszła cudownie
> Dzięki za przepis!
>
> Pozdrawiam Paolo
>
> Ta szarlotka wczoraj u męża w firmie została pożarta z szybkością
"światła"
Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

indyk nadziewany cytryną
a jad - pikantne pikle ogorkowe ( tajskie, a jakze)
Re: Becherovka
[P] Filety z ryba zapiekane
Rama creme bonjour

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »