« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-08 21:14:50
Temat: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej.Kochani
Poszukuję dobrego przepisu na Rendang ( Indonezja). Próbowałam wielokrotnie
go przygotować, ale bez większych sukcesów. Czy ktoś z grupowiczów ma jakiś
wypróbowany przepis i mógłby się nim podzielić? Osobiście mam już kilka
przepisów na to danie, ale niestety nie wychodzi tak dobry, jak powinien ( a
wiem, że może wyjść naprawdę fantastyczny).
Pozdrawiam i dziękuję
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-09 05:52:11
Temat: Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej.Magdalena wrote:
> Poszukuję dobrego przepisu na Rendang ( Indonezja).
Najprosciej posluzyc sie pomoca firmy Cominex, ktora sie specjalizuje w
roznych "fixach" do tego typu potraw. Niestety w Polsce nie widzialem
ich produktow.
http://www.conimex.nl/
Przepis jest na przyklad tu:
http://www.tastyweb.nl/default.asp?pagina=http://www
.tastyweb.nl/TastyWeb/recept.asp?intReceptID=260!int
SoortID=10
Strony sa po holendersku.... Niestety polskich nie widzialem.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 07:47:03
Temat: Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendangUżytkownik "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:bjirgb$39t$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Kochani
> Poszukuję dobrego przepisu na Rendang ( Indonezja).
Hej!
Rendang od kompetentej miłośniczki tego dania z Rosji:
1,5 kg wołowiny
2 grubo poszatkowane cebule
4 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki kolendry /mielonej/
? łyżeczki mielonych ziaren fenkułu /koper włoski/
2 łyżeczki kuminu
? łyżeczki mielonych goździków
4 ostre papryczki /drobno posiekane/
1 źdźbło trawy cytrynowej /tylko biała część, b. drobno posiekać, w
najgorszym wariancie zastąpić 4 pasemkami skórki z cytryny/
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru palmowego albo cukru brązowego
1. Mięso pociąć na kostki 3 x 3 x 3.
2. zblenderować cebulę z czosnkiem /ew. dodać trochę wody, jeśli by
wystąpiła potrzeba/
3. w dużym naczyniu zagotować mleko i na b. słabym ogniu odparować do połowy
objętości, na brzegu naczynia /patelni/ będzie się pojawiało masło kokosowe.
Nie pozwolić mu się przypalić.
4. Wsypać kumin, kolendrę, goździki i koper włoski /fenkuł/. Gotować 1
minutę. Dodać mięso i mieszając dusić 2 minuty. Dodać pastę z cebuli,
papryczki, trawę cytrynową, sok z cytryny i cukier.
5. Dusić mięso ok. 2 godzin, albo i więcej, bez przykrycia, niemal do
całkowitego wyparowania płynu.
UWAGA1: pierwsze 45 minut lepiej dusić pod przykryciem, bo może się zdarzyć
tak, że mięso jeszcze jest twardawe, a sosu już nie ma.
6. Mieszać na końcu gotowania często, właściwie stale, masło kokosowe,
występujące na brzegu patelni czy ściance naczynia powinno zostać całkowicie
wchłonięte przez mięso. Gotowe rendang jest dość "suchy", ciemnobrązowy a
mięsko jest b. miękkie.
UWAGA2: często używa się mięsa z przeźroczystymi żyłkami, które podczas
długotrwałego duszenia się rozpuszczają, dodatkowo zmiękczając mięso.
UWAGA3: powinno się rendang przygotować 2-3 dni przed zamierzoną konsumpcją,
czyli wymarzone danie dla zapowiedzianych gości. Powinno się w lodówce
"przegryźć". Serwujemy z ryżem.
Jest też znacznie prostszy przepis, dopuszczający nawte użycie kuraka, no i
nie dwugodzinne duszenie.
Namaste!
--
EuGeniusz Dębski
www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 11:41:31
Temat: Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendang
> ? łyżeczki mielonych ziaren fenkułu /koper włoski/
> ? łyżeczki mielonych goździków
Przepis wyglada smakowicie - czy moglbys uzupelnic brakujace cyfry, ktore
tutaj zostaly zastapione znakami zapytania.
Czy moglbys zapytac autorki co jeszcze oprocz ryzu mozna podac do tej potrawy
(jakies warzywne curry?) - moze moglaby podac jakies przepisy?
nawet jeslki skladniki sa nietypowe nie powinnam miec problemu z ich
znalezieniem.
Bede niezmiernie wdzieczna za pomoc.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 11:59:33
Temat: Re: Pytanie do wielbicieli kuchni azjatyckiej - rendangHej!
1,5 kg wołowiny
2 grubo poszatkowane cebule
4 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki kolendry /mielonej/
1 / 2 łyżeczki mielonych ziaren fenkułu /koper włoski/
2 łyżeczki kuminu
1 / 4 łyżeczki mielonych goździków
4 ostre papryczki /drobno posiekane/
1 źdźbło trawy cytrynowej /tylko biała część, b. drobno posiekać, w
najgorszym wariancie zastąpić 4 pasemkami skórki z cytryny/
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru palmowego albo cukru brązowego
nic więcej nie wiem, to nie jest moja znajoma, kontakta z nią nie mam. ale
przepis wygląda kompetentnie
Po prostu przełożę ten prostszy przepis i podam.
Namaste!
--
EuGeniusz Dębski
www.debski.art.pl
www.fahrenheit.eisp.pl
Użytkownik "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bjke9a$12e$1@inews.gazeta.pl...
>
> > ? łyżeczki mielonych ziaren fenkułu /koper włoski/
>
> > ? łyżeczki mielonych goździków
>
> Przepis wyglada smakowicie - czy moglbys uzupelnic brakujace cyfry, ktore
> tutaj zostaly zastapione znakami zapytania.
>
> Czy moglbys zapytac autorki co jeszcze oprocz ryzu mozna podac do tej
potrawy
> (jakies warzywne curry?) - moze moglaby podac jakies przepisy?
> nawet jeslki skladniki sa nietypowe nie powinnam miec problemu z ich
> znalezieniem.
> Bede niezmiernie wdzieczna za pomoc.
>
> Iza
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 12:56:03
Temat: rendang - wariant prostszy i szybszy, ale czy lepszy?..
Rendang
4 szalotki
2 ząbki czosnku
kawałeczek korzenia imbiru,
1 / 2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pasty z chili lub 3 świeże papr.
1 / 2 łyżeczki kurkumy mielonej
0,5 kg wołowiny lub kurczaka
1 szklanka mleka kokos.
2 liście laurowe
1 /4 szkl. oleju
Zmiażdżyć drobno posiekaną cebulkę, rozetrzeć z czosnkiem, solą, kurkumą i
chili na jednorodną pastę. Obsmażyć pastę na oleju, dodać pokrojone w kostkę
mięso i obsmażać ok. 5 minut. Dodać liść laurowy i dusić mięso do gotowości,
dodając - w miarę potrzeby - wodę. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać mleko
kokosowe. Poczekać aż sos zawrze, po czym zdjąć potrawę z ognia. Serwuje się
z ryżem.j
ED
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |