Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie techniczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie techniczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-04-28 13:03:21

Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
Od: "Dorota" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e2snhs$k23$1@inews.gazeta.pl...
> A do czego używacie tych kaparów?

Mój mąż uwielbia je do wędzonego łososia, ale mi to nie pasuje.
Za to w okolicznej knajpce podają kapary do spagetti w sosie
pomidorowo-czosnkowym i tam mi te kapary bardzo smakują

pozdr
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-04-28 13:30:14

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek <x...@o...pl> napisał(a):

> ===
> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
> Łyżeczka czy widelec do środka nie wchodzi. Paluch może utknąć tam na
> zawsze. Próbowałem pęsetą, ale brak mi cierpliwości. Zostaje wylewanie na
> sitko, ale to jest dobre kiedy zużyję od razu całość, a to nie zdarza się
> często. Macie opracowane jakieś metody na te debilne słoiczki?

A co powiesz na to:
http://www.allegro.pl/item100432127_tupperware_lyzka
_lyzeczka_koktajlowa.html
(albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a taką
łyżeczkę poproś jako gratis :))

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-04-28 13:34:49

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia napisał(a) 28/04/2006 15:30:

> waldek <x...@o...pl> napisał(a):
>
>> ===
>> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
>> Łyżeczka czy widelec do środka nie wchodzi. Paluch może utknąć tam na
>> zawsze. Próbowałem pęsetą, ale brak mi cierpliwości. Zostaje wylewanie na
>> sitko, ale to jest dobre kiedy zużyję od razu całość, a to nie zdarza się
>> często. Macie opracowane jakieś metody na te debilne słoiczki?
>
> A co powiesz na to:
> http://www.allegro.pl/item100432127_tupperware_lyzka
_lyzeczka_koktajlowa.html
> (albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a taką
> łyżeczkę poproś jako gratis :))

O, fajne! A w realu w Polsce to jest gdzieś do dostania?


--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-04-28 13:40:48

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

notujaca <n...@g...pl> napisał(a):

> > (albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a taką
> > łyżeczkę poproś jako gratis :))
>
> O, fajne! A w realu w Polsce to jest gdzieś do dostania?

Na allegro lub na prezentacji firmy T. :)
Ja wolę allegro...

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-04-28 14:30:40

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia wrote:

> A co powiesz na to:
>
http://www.allegro.pl/item100432127_tupperware_lyzka
_lyzeczka_koktajlowa.htm
l
> (albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a
> taką łyżeczkę poproś jako gratis :))
===
No tak, ale to dalej zmusza do wyciągania po jednej sztuce. Pęseta jest
chyba jednak wygodniejsza.

Zadając to pytanie miałem nadzieję, są jakieś proste i wygodne metody
wydobywania kaparów, których nie znam. Chyba, korzystając z imadła i młotka,
sam skonstruuję odpowiednią łyżeczkę. Jeśli się sprawdzi, może uda się
podbić światowe rynki. ;-)

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-04-28 14:40:28

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Atunia napisała:
> [...]
> A co powiesz na to:
> http://www.allegro.pl/item100432127_tupperware_lyzka
_lyzeczka_koktajlowa.html
> (albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a taką
> łyżeczkę poproś jako gratis :))

Tak wygląda pikantus http://www.tupperware.pl/today/4548.html
Trzyma się go dokładnie zamkniętego w lodówce, razem z zalewą.
A jak chcesz podać na stół, lub wyjąć parę owoców, to podnosisz
sitko wewnętrzne
i wtedy zalewa, na ten moment, obcieka.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-04-28 15:29:53

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek <x...@o...pl> napisał(a):

> No tak, ale to dalej zmusza do wyciągania po jednej sztuce. Pęseta jest
> chyba jednak wygodniejsza.
Sprawdziłam, bo w szufladzie mi się taka jedna pałęta, dwa-try kaparki na to
wejdą, ale nie wiem, czy do tych wąskich słoiczków się zmieści, wydawało mi
się, że to mniejsze. A ja wolę kapary w soli i chrupię z solą :)

> Zadając to pytanie miałem nadzieję, są jakieś proste i wygodne metody
> wydobywania kaparów, których nie znam. Chyba, korzystając z imadła i młotka,
> sam skonstruuję odpowiednią łyżeczkę. Jeśli się sprawdzi, może uda się
> podbić światowe rynki. ;-)

Raczej zrób mniejszą wersję Pikantusa, bo ten jest za duży. Ser feta Alpina
jest sprzedawany w pojemniczkach o tych samych właściwościach, podnosi się
koszyczek z zawartością, a zalewa zostaje. Może zamiast kuć łyżeczkę, to
napisz do producenta, może wypuszczą serię kaparów w odpowiednich opakowaniach
:). A łyżeczki z dziurką, do nabierania i odsączania, widziałam w Niemczech,
nie musisz samemu kuć, lepiej rusz na łowy :)

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-04-28 15:37:04

Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

Akulka schrieb:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
>
> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
> odchodzę.
>
> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
>
ja dodaję do sosu pomidorowego do piccaty. Znaczy też nie całkiem
piccata, bo drobiowa, ale smakuje toto całkiem nieźle. Jak nie zasnę, to
podam przepis, choć już go chyba przed laaty podawałem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-04-28 15:39:03

Temat: Re: Pytanie techniczne
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

waldek schrieb:
> Atunia wrote:
>
>> A co powiesz na to:
>>
> http://www.allegro.pl/item100432127_tupperware_lyzka
_lyzeczka_koktajlowa.htm
> l
>> (albo kup z tej samej firmy pojemnik Pikantus i użyj go do oliwek, a
>> taką łyżeczkę poproś jako gratis :))
> ===
> No tak, ale to dalej zmusza do wyciągania po jednej sztuce. Pęseta jest
> chyba jednak wygodniejsza.
>
> Zadając to pytanie miałem nadzieję, są jakieś proste i wygodne metody
> wydobywania kaparów, których nie znam. Chyba, korzystając z imadła i młotka,
> sam skonstruuję odpowiednią łyżeczkę. Jeśli się sprawdzi, może uda się
> podbić światowe rynki. ;-)

ja używam do tego celu małej łyżeczki rodem z CCCP. Łyżeczka była w
komplecie z solniczką (szkło w barokowej srebrnej oprawie), ale
solniczka się zbiła a łyżeczka jest do kaparów i innych upierdliwych
rzeczy, jak na przykład pieprz w zalewie.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-04-28 16:26:06

Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Akulka wrote:

>Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
>news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
>
>A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
>zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
>odchodzę.
>
>Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
>
>
Do ryb wszelakich tez pasuje.

Kot kaparolub



____________________________________________________
_______
Yahoo! Photos – NEW, now offering a quality print service from just 7p a photo
http://uk.photos.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa szczawiowa
biszkopt z crispa
schnitzel
Surówka wiosenna
gulasz czy zupa gulaszowa (rz?)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »