| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-04-28 18:30:29
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2snhs$k23$1@inews.gazeta.pl...
> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
> odchodzę.
>
> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
Jeśli robisz czasem jakaś pastę/sałatkę z tuńczyka, to takie kapary z zalewy
bardzo fajnie zaostrzają smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-04-28 20:46:59
Temat: Re: Pytanie techniczneWaldemar wrote:
>
> ja używam do tego celu małej łyżeczki rodem z CCCP. Łyżeczka była w
> komplecie z solniczką (szkło w barokowej srebrnej oprawie), ale
> solniczka się zbiła a łyżeczka jest do kaparów i innych upierdliwych
> rzeczy, jak na przykład pieprz w zalewie.
>
> Waldek
Ja mam taka lyzeczke, ktora kiedys byla do zaparzania herbaty, jak
scisniesz, to otwieraja sie dwie ku sobie zlozone lyzeczki, troche jak
nozyczki. Gdy gwint pekl, zostaly mi dwie lyzeczki z dziurkami. jedna z
nich wygielam pod katem prostym, jak litera L i uzywam do wyciagania ze
sloikow malych rzeczy.
A z kaparami polecam takie danie:
Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz
Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.
Piers indycza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w
mace-jajku-mace. Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az
zlote po obu stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az
zacznie skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok
z cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.
Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-04-28 22:52:34
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kaparyAnatol Mroczek napisał(a):
>
> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:e2snhs$k23$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym
>> opakowaniu
>> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
>> odchodzę.
>>
>> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
>>
> Pierwsza rzecz to chyba trzeba lubić dość wytrawny smak kapar.
> Jak ktoś nie lubi, to można mu zepsuć każdą potrawę.
> Nie używałem coprawda nigdy tych zakonserwowanych w soli, a tylko te w
> zalewie.
> Używam je jako dodatek do pizzy, mozzarelli ze świeżymi warzywami i
> bazylią.
> Poza tym lubię ich smak, więc czasem same jako przystawka.
> Ostrożnie można eksperymentować przy pieczeniu mięsa indyczego.
> Robiąc śledzie w oleju można dodać.
> No to wszystko w ramach eksperymentów
>
> Anatol
>
do tatara tak jak korniszony czy marynowane grzybki...
jako zakaska taj jak oliwki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-04-28 22:53:15
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kaparywaldek napisał(a):
> ===
> No i jeszcze do soljanki. Nikt nie robi soljanki? A taka smaczna. :-)
>
> waldek
> ===
>
robi robi i faktycznie pasuja...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-04-29 16:49:20
Temat: Re: Pytanie techniczneMagdalena Bassett wrote:
> A z kaparami polecam takie danie:
>
> Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica
> wieprzowa) pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
===
Ten przepis podawałaś już ze dwa albo i trzy lata temu. Bardzo mi przypadł
do gustu i na stałe znalazł się w moim jadłospisie.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-04-29 20:14:05
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
"dogma" <d...@N...wp.pl> skrev i en meddelelse
news:e2u6f7$21r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> do tatara tak jak korniszony czy marynowane grzybki...
> jako zakaska taj jak oliwki...
Zwlaszcza do tatara z lososia :)
iska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-04-29 21:17:03
Temat: Re: Pytanie technicznewaldek wrote:
> Magdalena Bassett wrote:
>
>>A z kaparami polecam takie danie:
>>
>>Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica
>>wieprzowa) pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
>
> ===
> Ten przepis podawałaś już ze dwa albo i trzy lata temu. Bardzo mi przypadł
> do gustu i na stałe znalazł się w moim jadłospisie.
>
Bardzo mi milo. Robie to czesto, bo lekkie, i smak ma wielowarstwowy, co
lubie. Rowniez jest to mile danie dla gosci, ktorzy nie lubia czy nie
moga pic czerwonego wina. Biale wino podkresla walory smakowe tego
dania. Zazwyczaj podaje po tym cytrynowy deser, jak mus czy sorbet.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |