Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!feeder.xsnews.nl!193.201.147.77.MISMATCH!border1.nntp.ams.giganews.c
om!border2.nntp.ams.giganews.com!nntp.giganews.com!sn-ams-06!sn-xt-ams-08!sn-po
st-ams-02!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne
Date: Fri, 28 Apr 2006 13:46:59 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl> <e2t5d6$rgp$1@inews.gazeta.pl>
<e2t8ql$c6k$1@inews.gazeta.pl> <4...@u...de>
In-Reply-To: <4...@u...de>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 46
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267801
Ukryj nagłówki
Waldemar wrote:
>
> ja używam do tego celu małej łyżeczki rodem z CCCP. Łyżeczka była w
> komplecie z solniczką (szkło w barokowej srebrnej oprawie), ale
> solniczka się zbiła a łyżeczka jest do kaparów i innych upierdliwych
> rzeczy, jak na przykład pieprz w zalewie.
>
> Waldek
Ja mam taka lyzeczke, ktora kiedys byla do zaparzania herbaty, jak
scisniesz, to otwieraja sie dwie ku sobie zlozone lyzeczki, troche jak
nozyczki. Gdy gwint pekl, zostaly mi dwie lyzeczki z dziurkami. jedna z
nich wygielam pod katem prostym, jak litera L i uzywam do wyciagania ze
sloikow malych rzeczy.
A z kaparami polecam takie danie:
Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz
Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.
Piers indycza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w
mace-jajku-mace. Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az
zlote po obu stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az
zacznie skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok
z cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.
Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.
Magdalena Bassett
|