« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-15 07:34:48
Temat: RE: szparagi - pytania poczatkujacego ;)
> -----Original Message-----
> From: Kocio [mailto:k...@n...alcanet]
>
> Trzeba obciąć ten charakterystyczny czubeczek i ze 3 cm z
> drugiej strony.
o boze nie!!! to profanacja przeciez!!! glowka ze szparaga jest
najpyszniejsza
czescia, sama smietanka, sam miod, mozna obciac wszystko, ale zostawic
glowke!!
s...@c...pl
s...@o...pl <--- nie pisac, rzadko odbiera
s...@d...ids.pl
----------------------------------
i am your deathstar :: blow me away
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-15 09:03:30
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)RECEPTION wrote:
> > Trzeba obciąć ten charakterystyczny czubeczek i ze 3 cm z
> > drugiej strony.
>
> o boze nie!!! to profanacja przeciez!!! glowka ze szparaga jest
> najpyszniejsza
> czescia, sama smietanka, sam miod, mozna obciac wszystko, ale zostawic
> glowke!!
no wlasnie.... tez sie zdziwilam ze ktos kaze glowke obcinac, bo zawsze
slyszalam ze to najwieksze delicje :)
a co do moich pytan to czy ktos wreszcie raczy mi porzadnie na nie
odpowiedziec?
waldemar! hop hop! gdzie ty sie podziewasz?
no i dzis znow sprobuje zrobic. choc jedyna modycikacja bedzie grubsze
obieranie.... najbardziej jestem ciekawa czemu niektore byly gorzkawe. hm.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-15 11:10:48
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> wrote:
> no i dzis znow sprobuje zrobic. choc jedyna modycikacja bedzie grubsze
> obieranie.... najbardziej jestem ciekawa czemu niektore byly gorzkawe. hm.
gorzkawe bywaja szparagi stare i pod koniec sezonu. Moze, nie jestem
pewny, ma na to wplyw niewlasciwy sposob uprawy. Takie szparagi nalezy
zblanszowac przed gotowaniem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 13:51:31
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)PatryCCCja wrote:
> no wlasnie.... tez sie zdziwilam ze ktos kaze glowke obcinac, bo
> zawsze slyszalam ze to najwieksze delicje :)
Najlepsze pod warunkiem ze swieze..
> no i dzis znow sprobuje zrobic. choc jedyna modycikacja bedzie grubsze
> obieranie.... najbardziej jestem ciekawa czemu niektore byly
> gorzkawe. hm. pat
Proponuje poslodzic wode, ja wode zawsze sole i slodze, mniej wiecej w
rownych proporcjach.
Gorzkie bywaja pojedyncze sztuki ale to wina szparaga a nie gotowania go.
Zazdraszczam tych cen.. W Lodzi szparagi po 7-8 pln peczek... Ale nie
potrafie sie oprzec;)))
--
pozdr
star, czytajaca wielbicielka szparagow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 18:26:50
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)star wrote:
> Proponuje poslodzic wode, ja wode zawsze sole i slodze, mniej wiecej w
> rownych proporcjach.
> Gorzkie bywaja pojedyncze sztuki ale to wina szparaga a nie gotowania go.
no wlasnie, sadze ze wtedy pechowo trafilam. wczoraj i dzis nie mialam juz
gorzkich.
> Zazdraszczam tych cen.. W Lodzi szparagi po 7-8 pln peczek... Ale nie
> potrafie sie oprzec;)))
heh, tylko w srode tak dobrze trafilam :) wczpraj i dzis placilam 5 zł za
peczek. dowiedzialam sie od pani ze to nie od nich zalerzy, ze po prostu
ceny na poczatku tygodnia nizsze sa. a z czego to wynika to juz nie
potrafila mi powiedziec. moze maja nadzyzke szparagow po weekendzie? :)
tak czy siak do tej pory gotowalam tylko biale. teraz chce koniecznie
sprobowac zielonych. tylko wszedzie sa biale... chyba bede musiala sie
zapuscic na polowanie w odleglejsze rejony miasta :)
a tak wogole to do bialej goraczki mnie doprowadzacie - jedni pisza ze do
bialych sie wody nie soli, inni ze i owszem... ja zglupieje ;)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 18:49:25
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)Użytkownik PatryCCCja napisał:
> tak czy siak do tej pory gotowalam tylko biale. teraz chce koniecznie
> sprobowac zielonych. tylko wszedzie sa biale... chyba bede musiala sie
> zapuscic na polowanie w odleglejsze rejony miasta :)
>
Tak mi sie wydaje ze na zielone jeszcze nie sezon ale sie
mylic moge. Nigdzie jeszcze zielonych nie widzialam.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 19:00:32
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ba3bhn$9jv$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik PatryCCCja napisał:
>
> > tak czy siak do tej pory gotowalam tylko biale. teraz chce koniecznie
> > sprobowac zielonych. tylko wszedzie sa biale... chyba bede musiala sie
> > zapuscic na polowanie w odleglejsze rejony miasta :)
> >
> Tak mi sie wydaje ze na zielone jeszcze nie sezon ale sie
> mylic moge. Nigdzie jeszcze zielonych nie widzialam.
W Poznaniu zielone szparagi dostepne sa od kilku dni. :)
--
Pozdrawiam
Valentine
http://valentine.wezyr.net.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 19:15:30
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)Użytkownik Dorota Orzeszak napisał:
>>Tak mi sie wydaje ze na zielone jeszcze nie sezon ale sie
>>mylic moge. Nigdzie jeszcze zielonych nie widzialam.
>
>
> W Poznaniu zielone szparagi dostepne sa od kilku dni. :)
>
Ja mowilam ze sie mylic moge :-) We Wroclawiu jeszcze nie
widzialam.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 13:30:07
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)PatryCCCja wrote:
> tak czy siak do tej pory gotowalam tylko biale. teraz chce koniecznie
> sprobowac zielonych. tylko wszedzie sa biale... chyba bede musiala sie
> zapuscic na polowanie w odleglejsze rejony miasta :)
Wszyscy mowia, ze zielone sa bardziej szlachetne, mozna ich nie obierac, sa
delikatniejsze, no i mozna je mrozic (swoja droga nie widzialam nigdzie w
Polsce mrozonych, a zagranica to zaden ewenement), a mimo to mi zawsze
bardziej leza te biale. Sa mocniej szparagowe;)))
Wiec ja, osobiscie, co rok kusze sie na zielone, ale pokornie wracam do
bialych;)
> a tak wogole to do bialej goraczki mnie doprowadzacie - jedni pisza
> ze do bialych sie wody nie soli, inni ze i owszem... ja zglupieje ;)
To dopisz do bialych jeszcze ten cukier;))
--
star, jadajaca szparagi pod kazda postacia;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 18:44:05
Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)> > a tak wogole to do bialej goraczki mnie doprowadzacie - jedni pisza
> > ze do bialych sie wody nie soli, inni ze i owszem... ja zglupieje ;)
>
> To dopisz do bialych jeszcze ten cukier;))
Moi tesciowie kiedys uprawiali szparagi.
Po pierwsze gorzkie sie robia, kiedy sa zbyt slabo obrane, po drugie
faktycznie trzeba wode posolic i pocukrzyc a po trzecie dol sie zawsze
odcina (przecietnie 2-3 cm) i dopiero sie ocenia czy sa zbyt slabo obrane.
Pozdrawiam
Wojciech
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |