Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: tort urodzinowy
Date: 26 Aug 2003 13:52:02 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 79
Message-ID: <000901c36bc8$b35aa800$4d1119d5@olrt>
References: <bietc9$enn$2@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1061898722 8901 192.168.240.245 (26 Aug 2003 11:52:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Aug 2003 11:52:02 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h7QBh2g13683 for
<p...@n...pl>; Tue, 26 Aug 2003 13:43:02 +0200
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h7QBh2g13683 for
<p...@n...pl>; Tue, 26 Aug 2003 13:43:02 +0200
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h7QBh2g13683 for
<p...@n...pl>; Tue, 26 Aug 2003 13:43:02 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171266
Ukryj nagłówki
> Kochani, 1 wrzesnia Krzysiu kończy 3 lata. Chcę mu zrobić
> tort. Poszukuje
> przepisu na krem - najlepiej śmietanowy - albo jakiś inny nie słodki.
> Będę bardzo wdzięczna a najbardziej Krzysiu.
> Monia
Witam!
Mam propozycji kilka:
1. Tort biszkoptowy przekładany śmietaną z galaretką i owocami
2. Sernik na zimno trzykolorowy
3. Puchatkowe ciasteczka
W sumie to można by więcej wymieniać ale podam przepisy na te kilka może coś
wybierzesz.
Ad. 1
Ciasto
6 jaj
2 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tortownica 28 cm
Jaja całe z cukrem wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelać
do tortownicy wysypanej bułką tartą i można przykryć ciasto z wierzchu
papierem pergaminowym to nie wyrośnie w taką górkę. Piec około 30 min ja w
elektrycznym piekarniku na termoobiegu 175 st.
Po wyjęciu i ostygnięciu przeciąć na 3 części.
Poncz:
0,5 litra wrzątku
1 cytryna
1 pomarańcza
1 kieliszek spirytusu ( ja czasami daję inny alkochol albo nie daję w ogóle
też jest dobrze)
cukier do smaku
Masa:
1 litr śmietany 30%
2 galaretki dopasowane smakiem do owoców ( rozpuszczamy w 1.5 szklanki
wrzątku)
owoce około 0.5 do 1 kg
Śmietanę ucierać razem z rozpuszczoną i ostudzoną galaretka aż się utwardzi
(ja to robotem ręcznym robię bo w malakserze to się nie zmieści). Następnie
przekładamy placki ,które wcześniej ponczem nasączyliśmy, ubitą śmietaną i
owocami. Na górę najpierw śmietana a potem dekorujemy nie muszą to być tylko
owoce. I wstawiamy do stęrzenia do lodówki. Ten tort dla moich dzieci robię
od lat i zawsze wszystko znika. Robię z owocami sezonowymi a zimą czy na
wiosnę to np. brzoskwinie z puszki albo mrożonew owoce które wcześniej
rozmrażam. Byszny tort z borówkami wychodzi ale maliny truskawki jak również
brzoskwinia też smakują wyśmienicie. Tort jest w słodkości akurat i przez to
tak bardzo smakuje.
Ad 2
75 dkg sera białego
3/4 kostki masła
4 galaretki ( każda w innym kolorze aby kontrastowały)
3 łyżki cukru
2 paczki herbatników
Ser zmielić i utrzeć razem z masłem, następnie podzielić na 3 porcje.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu z 1 łyżką cukru.
Gdy galaretka ostygnie dodać do pierwszej porcji sera i dokładnie wymieszać.
W tortownicy ułożyć wcześniej herbatniki i wylać na to pierwszą warstwę. Po
ostygnięciu następną i jak wszystkie już są wylane i zastygnięte wylewamy na
wierzch galaretkę rozpuszczoną w pół litra wrzątku i przestygniętą. Sernik
wychodzi warstwowy i kolorowy .
Jeśli będziesz chciała więcej informacji to pytaj.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|