« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-15 09:26:34
Temat: Racuchy z maślanki?Witam,
postanowiłam dla moich mężczyzn usmażyc dziś racuchy. W moim ulubionym
przepisie jako podstawa ciasta widnieje kwaśne mleko - w lodówce niestety
kwaśnego mleka nie ma - jest maślanka. I stąd moje pytanie: czy mogę
zastąpić kwaśne mleko maślanką?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Malina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-15 09:27:32
Temat: Re: Racuchy z maślanki?
Użytkownik "Malina" <m...@C...pl> napisał w wiadomości
news:d8os7v$mjk$1@news.onet.pl...
> Witam,
> postanowiłam dla moich mężczyzn usmażyc dziś racuchy. W moim ulubionym
> przepisie jako podstawa ciasta widnieje kwaśne mleko - w lodówce niestety
> kwaśnego mleka nie ma - jest maślanka. I stąd moje pytanie: czy mogę
> zastąpić kwaśne mleko maślanką?
> Dziękuję z góry za odpowiedzi
>
> Malina
>
Oczywiscie ze możesz...
maślanka zsiadłym mlekiem kefirem nie ma problemu..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-16 06:34:11
Temat: Re: Racuchy z maślanki?
Użytkownik "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU
>
napisał w wiadomości news:d8osmd$nbe$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "Malina" <m...@C...pl> napisał w wiadomości
> news:d8os7v$mjk$1@news.onet.pl...
> > Witam,
> > postanowiłam dla moich mężczyzn usmażyc dziś racuchy. W moim ulubionym
> > przepisie jako podstawa ciasta widnieje kwaśne mleko - w lodówce
niestety
> > kwaśnego mleka nie ma - jest maślanka. I stąd moje pytanie: czy mogę
> > zastąpić kwaśne mleko maślanką?
> > Dziękuję z góry za odpowiedzi
> >
> > Malina
> >
> Oczywiscie ze możesz...
> maślanka zsiadłym mlekiem kefirem nie ma problemu..
W zadnym razie! Kefir,jogurt tak, ale maslanka nie. To ma sfermentowac,
spulchnic ciasto, a maslanka nie ma takich bakterii, jest to plyn , no ze
skladnikami mineralnymi i witaminami...
egol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-16 07:11:52
Temat: Re: Racuchy z maślanki?egol napisał(a):
>>
>>Oczywiscie ze możesz...
>>maślanka zsiadłym mlekiem kefirem nie ma problemu..
>
>
> W zadnym razie! Kefir,jogurt tak, ale maslanka nie. To ma sfermentowac,
> spulchnic ciasto, a maslanka nie ma takich bakterii, jest to plyn , no ze
> skladnikami mineralnymi i witaminami...
> egol
>
Wydaje mi się, że jeżeli są to racuchy na sodzie, to jedyną istotną
sprawą jest dodanie płynu kwaśnego, aby zaszła reakcja z sodą. Więc czy
to kefir, czy maślanka, jest sprawą drugorzędną.
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-21 13:00:16
Temat: Re: Racuchy z maślanki?egol <e...@p...onet.pl> napisał(a):
> W zadnym razie! Kefir,jogurt tak, ale maslanka nie. To ma sfermentowac,
> spulchnic ciasto, a maslanka nie ma takich bakterii, jest to plyn , no ze
> skladnikami mineralnymi i witaminami...
> egol
>
>
Wytłumacz mi, proszę, dlaczego nie ma? Maślanka powstaje ze
śmietany/śmietanki przez oddzielenie w proceszie uzyskiwania masła. Nie jest
traktowana termicznie. A w śmietanie (i w śmietance, ile nie była
pasteryzowana) są bakterie kwasu mlekowego, odpowiadające za fermentację
mlekową, dzięki której mamy zsiadłe mleko. A więc maślanka nie tylko ma
składniki, o których piszesz, ale także to, co powoduje fermentację. A że
oprócz bakterii kwasu mlekowego są w niej bakterie powodujące powstanie kwasu
masłowego - to inna inszość (dlatego maślanka po "zepsuciu się" ma inny smak
niż zsiadłe mleko, jogurt czy kefir.
A sama niejednokrotnie stosowałam z powodzeniem maślnakę do naleślin ów.
Pozdrawiam - Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-06-21 13:01:38
Temat: Re: Racuchy z maślanki?=?ISO-8859-2?Q?Ma=B3gorzata_Leszczy=F1ska?= <g...@g...pl>
napisał(a):
> A sama niejednokrotnie stosowałam z powodzeniem maślnakę do naleśników.
> Pozdrawiam - Gośka
>
Oczywiście - nie tylko do naleśników. Do racuchów także
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |