Data: 2018-09-28 16:54:00
Temat: Re: A może bataty?
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
> A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
> ale może było jakoś źle zrobione...
Pewnie źle zrobione :-)
Ja na początku też nie polubiłam.
Teraz się rozsmakowałam.
Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę, chwilę podsmażam
razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod przykryciem, aż wszystko
będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do miękkości i odparowania
ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same dadzą gęstość.
Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
(mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
mięso. Pychota!
Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)
|