Strona główna Grupy pl.rec.ogrody A może bataty?

Grupy

Szukaj w grupach

 

A może bataty?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-09-26 20:47:01

Temat: A może bataty?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Zaczynam planować uprawy w nowym sezonie. Z nowości - koniecznie bataty! Uwielbiam
he, a poza tym są to bardzo ozdobne pnącza. Zacznę od uprawy z sadzonek, bo
wcześniejsza i bardziej wydajna jest taka uprawa, a mam szklarnię. Można też uprawiać
bataty z kupionych w sklepie bulw, namoczonych w wodzie (dla wypłukania chemicznego
antykiełka) i wysadzonych wczesną wiosną do doniczek na parapecie i następnie
przesadzonych do gruntu.
Ja będę prowadzić uprawę w szklarni i na południowym brzegu zadaszonego tarasu, w
dużych donicach (taras) i w dużych workach po karmie mojego bernusia Miśka
(szklarnia), których sporo w tym celu już nazbierałam - są grube i mocne.
Zachęcam do uprawy!
Poniżej niezły instruktaż:
https://youtu.be/7FKa-t0QMOE
A tu - dokładnie opisana uprawa z sadzonek:
https://twojogrodek.pl/Bataty-w-ogrodzie-instrukcja-
uprawy-slodkich-ziemniakow
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2018-09-28 12:54:08

Temat: Re: A może bataty?
Od: Lisciasty <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
ale może było jakoś źle zrobione...

L.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2018-09-28 16:54:00

Temat: Re: A może bataty?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
> A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
> ale może było jakoś źle zrobione...

Pewnie źle zrobione :-)
Ja na początku też nie polubiłam.
Teraz się rozsmakowałam.
Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę, chwilę podsmażam
razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod przykryciem, aż wszystko
będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do miękkości i odparowania
ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same dadzą gęstość.
Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
(mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
mięso. Pychota!
Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2018-09-28 16:55:09

Temat: Re: A może bataty?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

W dniu piątek, 28 września 2018 16:54:01 UTC+2 użytkownik i...@g...pl napisał:
> W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
> > A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
> > ale może było jakoś źle zrobione...
>
> Pewnie źle zrobione :-)
> Ja na początku też nie polubiłam.
> Teraz się rozsmakowałam.
> Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę

świeżą i w proszku, plus chilli suszone i czosnek

> , chwilę podsmażam razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod
przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do
miękkości i odparowania ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same
dadzą gęstość.
> Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
(mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
mięso. Pychota!
> Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

j.w.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gruszka półtorafuntowa?
brzoskwinia saturn
Czy to jest tawuła? Jaka?
Młoda trawa - kiedy kosić?
Czereśnia dobra odmiana

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Motyle w zimie
vector mechanics for engineers static , by Hibbeler , 6th ed
Thermodynamics An Engineering Approach 5th edition by Yunus A Cengel and Michael A Boles
A nie mówiłam? :-))
Złota polska jesień (z soc.culture.polish)

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X