Strona główna Grupy pl.rec.ogrody A może bataty? Re: A może bataty?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: A może bataty?



« poprzedni post
X-Received: by 2002:a81:7bd7:: with SMTP id w206-v6mr169329ywc.3.1538146509726; Fri,
28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a81:7bd7:: with SMTP id w206-v6mr169329ywc.3.1538146509726; Fri,
28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!m93-v6n
o991287qte.0!news-out.google.com!k67-v6ni1201qte.1!nntp.google.com!m93-v6no9912
79qte.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Date: Fri, 28 Sep 2018 07:55:09 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <4...@g...com>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.3.123;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 79.185.3.123
References: <0...@g...com>
<f...@g...com>
<4...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <5...@g...com>
Subject: Re: A może bataty?
From: i...@g...pl
Injection-Date: Fri, 28 Sep 2018 14:55:09 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241772
Ukryj nagłówki

W dniu piątek, 28 września 2018 16:54:01 UTC+2 użytkownik i...@g...pl napisał:
> W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
> > A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
> > ale może było jakoś źle zrobione...
>
> Pewnie źle zrobione :-)
> Ja na początku też nie polubiłam.
> Teraz się rozsmakowałam.
> Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę

świeżą i w proszku, plus chilli suszone i czosnek

> , chwilę podsmażam razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod
przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do
miękkości i odparowania ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same
dadzą gęstość.
> Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
(mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
mięso. Pychota!
> Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

j.w.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Żurawie odleciały?
Jabłka obrodziły!
propozycje nalewek...
Pytanie o kompost
jakie to drzewo ?
Stare odmiany jabłoni i gruszy.
A może bataty?
Gruszka półtorafuntowa?
brzoskwinia saturn
Czy to jest tawuła? Jaka?
Młoda trawa - kiedy kosić?
Czereśnia dobra odmiana
cięcie jabłoni teraz?
Idzie nowe
hedera, korzenie
TVP1HD - piękny koncert.
Popływamy?
A propos Miedzymorza
Żurawie odleciały?
także dziewczyny rzucają kamieniami
Jak działa rosyjski troll
Klimat sie (nie) zmienia
Demonstrowali
Ruch Narodowy - Wybory Samorządowe 2018.
Domagają się mężczyzn
Co grozi za krytykowanie prawicowego kandydata
Grecja chce reparacji wojennych.
A po cholerę nam jakiś wrak?
Jabłka obrodziły!
Leo się doigrał?


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X