Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A może coś z fasoli?

Grupy

Szukaj w grupach

 

A może coś z fasoli?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 33


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-03-29 11:01:35

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>
>> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
>> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
>> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością
>> intuicyjnie... ;-P)))))))
>
> Intuicyjnie czy z biedy?
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl

Przepraszam, ze obcesowość w poprzednim poście, zawsze bulwersowało mnie
osądzanie potraw jako dla biednych, podczas gdy ja patrzę na smak, prostotę
i ilość czasu potrzebnego do przyrządzenia. Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś
deprecjonował np. żurek polski. Tak, zakisić żurek łatwo i tanio, ale
składniki i ich ilość zależne są od kucharza. A ja jadam różnie
przyrządzany: na wodzie, na rosole, na dudkach i jako zalewajkę, na białej
kiełbasie, ale ten na wodzie z dodatkiem podsmażanych: kiełbasy, słoniny i
boczku, jajami na twardo, twarogiem i chrzanem jadam nie tylko na
Wielkanoc...
Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych potraw
"z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z głodu...
A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i białko
i smak...
Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
chleba...

W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-03-29 11:07:34

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0doon$quo$3@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> "aniared" <a...@n...pl> wrote in message
>> news:e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Panslavista napisał(a):
>>>
>>>
>>>> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
>>>> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
>>>> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością
>>>> intuicyjnie... ;-P)))))))
>>> Intuicyjnie czy z biedy?
>>>
>
>> Dlaczego z biedy? Czy to zależy od ilości ingrediencji?
>
> Nie, ale od dostępności i niskiej ceny produktów. Cóż jest tańszego od
> fasoli i kapusty, co jest jednocześnie tak sycące?
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl

Puree z ziemniaków wymieszane z mąką pszenną na gorąco dla zaparzenia
+słonina stopiona do tego...
Legumina z pęczaku ze śliwkami wędzonymi (węgierkami) - zapieczona w
piekarniku...
Mamałyga z masłem i serem/bryndzą lub mlekiem...
Mógłbym długo wyliczać... ;-P)))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-03-29 11:17:49

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
>
> Przepraszam, ze obcesowość w poprzednim poście, zawsze bulwersowało mnie
> osądzanie potraw jako dla biednych, podczas gdy ja patrzę na smak, prostotę
> i ilość czasu potrzebnego do przyrządzenia. Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś
> deprecjonował np. żurek polski.

Ależ ja nie deprecjonuję tanich potraw, wręcz przeciwnie. Natomiast owa
"intuicyjność" zdrowego odżywiania wynikała z dostępności produktów, z
których zbudować trzeba było tanią i odżywczą dietę.

--
Ania

http://aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-03-29 11:25:37

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0dqeb$1hn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>>
>> Przepraszam, ze obcesowość w poprzednim poście, zawsze bulwersowało mnie
>> osądzanie potraw jako dla biednych, podczas gdy ja patrzę na smak,
>> prostotę i ilość czasu potrzebnego do przyrządzenia. Zawsze ruszało mnie,
>> gdy ktoś deprecjonował np. żurek polski.
>
> Ależ ja nie deprecjonuję tanich potraw, wręcz przeciwnie. Natomiast owa
> "intuicyjność" zdrowego odżywiania wynikała z dostępności produktów, z
> których zbudować trzeba było tanią i odżywczą dietę.
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl

To też nie jest prawda, za złotówkę u rzeźnika można było kupić tzw.
mieszankę i starczało to na posiłek dla czteroosobowej rodziny.
Dziadek mówił, że biedni (i ich rodziny) byli ci, którzy pili, oni stali się
awangardą socjalistów. Pracowity i uczciwy człowiek wyżywił rodzinę i
socjalizmy omijał z daleka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-03-29 12:01:23

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> To też nie jest prawda, za złotówkę u rzeźnika można było kupić tzw.
> mieszankę i starczało to na posiłek dla czteroosobowej rodziny.
> Dziadek mówił, że biedni (i ich rodziny) byli ci, którzy pili, oni stali się
> awangardą socjalistów. Pracowity i uczciwy człowiek wyżywił rodzinę i
> socjalizmy omijał z daleka.
>
>

Myślałam raczej o czasach dziadka Twojego dziadka. I wcześniejszych.

--
Ania

http://aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-03-29 12:44:55

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:
(...)
> uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych potraw
> "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z głodu...

Szczaw z łąki to ja nawet za granicę posyłałam osobie stęsknionej za
polskim jedzeniem :)
A do fasolowej, dość podobnej do tej Twojej, daję kluski kładzione.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-03-29 12:52:04

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0dt01$c29$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> To też nie jest prawda, za złotówkę u rzeźnika można było kupić tzw.
>> mieszankę i starczało to na posiłek dla czteroosobowej rodziny.
>> Dziadek mówił, że biedni (i ich rodziny) byli ci, którzy pili, oni stali
>> się awangardą socjalistów. Pracowity i uczciwy człowiek wyżywił rodzinę i
>> socjalizmy omijał z daleka.
>
> Myślałam raczej o czasach dziadka Twojego dziadka. I wcześniejszych.
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl

He..he, sam jestem dziadkiem, a w górach nowinki nie przychodziły zbyt
szybko...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-03-29 12:54:00

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krystyna Chiger" <k...@p...pl> wrote in message
news:442a8148$1@news.home.net.pl...
> Panslavista wrote:
> (...)
> > uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych potraw
>> "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z głodu...
>
> Szczaw z łąki to ja nawet za granicę posyłałam osobie stęsknionej za
> polskim jedzeniem :)
> A do fasolowej, dość podobnej do tej Twojej, daję kluski kładzione.
>
> --
> Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
> http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
> Najpiękniejszą muzyką przed snem
> jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

Owszem, mogą być jeszcze skubane, ścieranka itd. nawet makaron z włoskiej
maszynki do makaronu pod warunkiem, ze proporcja jest taka:
10 jajek
1kg mąki
żadnej wody...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-03-29 14:36:33

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "martens" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0dojj$rvg$1@nemesis.news.tpi.pl...

>> http://aniared.blog.onet.pl
>
co za potworna wiocha!
art

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-03-29 14:59:23

Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś deprecjonował np. żurek polski. Tak, zakisić
> żurek łatwo i tanio, ale składniki i ich ilość zależne są od kucharza. A
> ja jadam różnie przyrządzany: na wodzie, na rosole, na dudkach i jako
> zalewajkę, na białej kiełbasie, ale ten na wodzie z dodatkiem
> podsmażanych: kiełbasy, słoniny i boczku, jajami na twardo, twarogiem i
> chrzanem jadam nie tylko na Wielkanoc...

Ale się rozmarzyłam...
Wczoraj była, ukochana przez synka, zalewaja na wywarze z grzybów. I bywa
barszczyk/żurek/zalewajka przynajmniej raz w tygodniu, bo to jedna z
niewielu potraw, jakie moje dziecię zje zawsze.

> Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych
> potraw "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z
> głodu...
> A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i
> białko i smak...

Uwielbiamy te tak zwane proste chłopskie smaki. Żadne tam fużyn.

> Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
> wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
> chleba...

Patrz np. taki salceson. Naprawdę dobrej jakości, nie tylko ze skór i
włosia, kosztuje tyle, co dziesiątki tzw. szynek drobiowych.

> W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
> dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...

Kasza rulez!!! Jęczmienna, drobna mazurska, gryczana, pęczak zwłaszcza
pęczak... Mniam!!!

Pozdrawiam
Qra


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

schab z kością
noże kuchenne
jak w mikrofali przyrzadzac?
dlaczego?
poszukuje dobrej cukierni z tortami Wawa Kabaty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »