Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A może coś z fasoli?
Date: Wed, 29 Mar 2006 16:59:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e0e7ag$hc5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e0dcie$t3m$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0dgjo$hgq$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0dgni$9u1$3@atlantis.news.tpi.pl> <e0dlkr$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e0dnal$o7u$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pw146.internet.piotrkow.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1143644311 17797 195.205.227.146 (29 Mar 2006 14:58:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Mar 2006 14:58:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264351
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś deprecjonował np. żurek polski. Tak, zakisić
> żurek łatwo i tanio, ale składniki i ich ilość zależne są od kucharza. A
> ja jadam różnie przyrządzany: na wodzie, na rosole, na dudkach i jako
> zalewajkę, na białej kiełbasie, ale ten na wodzie z dodatkiem
> podsmażanych: kiełbasy, słoniny i boczku, jajami na twardo, twarogiem i
> chrzanem jadam nie tylko na Wielkanoc...
Ale się rozmarzyłam...
Wczoraj była, ukochana przez synka, zalewaja na wywarze z grzybów. I bywa
barszczyk/żurek/zalewajka przynajmniej raz w tygodniu, bo to jedna z
niewielu potraw, jakie moje dziecię zje zawsze.
> Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych
> potraw "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z
> głodu...
> A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i
> białko i smak...
Uwielbiamy te tak zwane proste chłopskie smaki. Żadne tam fużyn.
> Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
> wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
> chleba...
Patrz np. taki salceson. Naprawdę dobrej jakości, nie tylko ze skór i
włosia, kosztuje tyle, co dziesiątki tzw. szynek drobiowych.
> W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
> dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...
Kasza rulez!!! Jęczmienna, drobna mazurska, gryczana, pęczak zwłaszcza
pęczak... Mniam!!!
Pozdrawiam
Qra
|