Data: 2006-03-29 15:18:12
Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0e7ag$hc5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś deprecjonował np. żurek polski. Tak,
>> zakisić żurek łatwo i tanio, ale składniki i ich ilość zależne są od
>> kucharza. A ja jadam różnie przyrządzany: na wodzie, na rosole, na
>> dudkach i jako zalewajkę, na białej kiełbasie, ale ten na wodzie z
>> dodatkiem podsmażanych: kiełbasy, słoniny i boczku, jajami na twardo,
>> twarogiem i chrzanem jadam nie tylko na Wielkanoc...
>
> Ale się rozmarzyłam...
> Wczoraj była, ukochana przez synka, zalewaja na wywarze z grzybów. I bywa
> barszczyk/żurek/zalewajka przynajmniej raz w tygodniu, bo to jedna z
> niewielu potraw, jakie moje dziecię zje zawsze.
>
>> Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych
>> potraw "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z
>> głodu...
>> A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i
>> białko i smak...
>
> Uwielbiamy te tak zwane proste chłopskie smaki. Żadne tam fużyn.
>
>> Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
>> wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
>> chleba...
>
> Patrz np. taki salceson. Naprawdę dobrej jakości, nie tylko ze skór i
> włosia, kosztuje tyle, co dziesiątki tzw. szynek drobiowych.
>
>> W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
>> dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...
>
> Kasza rulez!!! Jęczmienna, drobna mazurska, gryczana, pęczak zwłaszcza
> pęczak... Mniam!!!
>
> Pozdrawiam
> Qra
Grzybek lub dwa w barszczu czerwonym lub żurku to niebo w gębie! ;-P)))
|