Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A może coś z fasoli?
Date: Wed, 29 Mar 2006 17:18:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <e0e8gb$5as$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0dcie$t3m$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0dgjo$hgq$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0dgni$9u1$3@atlantis.news.tpi.pl> <e0dlkr$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e0dnal$o7u$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0e7ag$hc5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbs197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1143645516 5468 83.6.208.197 (29 Mar 2006 15:18:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Mar 2006 15:18:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0613-1, 2006-03-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264352
Ukryj nagłówki
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0e7ag$hc5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś deprecjonował np. żurek polski. Tak,
>> zakisić żurek łatwo i tanio, ale składniki i ich ilość zależne są od
>> kucharza. A ja jadam różnie przyrządzany: na wodzie, na rosole, na
>> dudkach i jako zalewajkę, na białej kiełbasie, ale ten na wodzie z
>> dodatkiem podsmażanych: kiełbasy, słoniny i boczku, jajami na twardo,
>> twarogiem i chrzanem jadam nie tylko na Wielkanoc...
>
> Ale się rozmarzyłam...
> Wczoraj była, ukochana przez synka, zalewaja na wywarze z grzybów. I bywa
> barszczyk/żurek/zalewajka przynajmniej raz w tygodniu, bo to jedna z
> niewielu potraw, jakie moje dziecię zje zawsze.
>
>> Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych
>> potraw "z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z
>> głodu...
>> A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i
>> białko i smak...
>
> Uwielbiamy te tak zwane proste chłopskie smaki. Żadne tam fużyn.
>
>> Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
>> wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
>> chleba...
>
> Patrz np. taki salceson. Naprawdę dobrej jakości, nie tylko ze skór i
> włosia, kosztuje tyle, co dziesiątki tzw. szynek drobiowych.
>
>> W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
>> dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...
>
> Kasza rulez!!! Jęczmienna, drobna mazurska, gryczana, pęczak zwłaszcza
> pęczak... Mniam!!!
>
> Pozdrawiam
> Qra
Grzybek lub dwa w barszczu czerwonym lub żurku to niebo w gębie! ;-P)))
|