Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A może coś z fasoli?
Date: Wed, 29 Mar 2006 13:01:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e0dpf4$p6j$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0dcie$t3m$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0dgjo$hgq$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0dgni$9u1$3@atlantis.news.tpi.pl> <e0dlkr$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e0dnal$o7u$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbs197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1143630116 25811 83.6.208.197 (29 Mar 2006 11:01:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Mar 2006 11:01:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0613-0, 2006-03-28), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264327
Ukryj nagłówki
"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>
>> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
>> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
>> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością
>> intuicyjnie... ;-P)))))))
>
> Intuicyjnie czy z biedy?
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl
Przepraszam, ze obcesowość w poprzednim poście, zawsze bulwersowało mnie
osądzanie potraw jako dla biednych, podczas gdy ja patrzę na smak, prostotę
i ilość czasu potrzebnego do przyrządzenia. Zawsze ruszało mnie, gdy ktoś
deprecjonował np. żurek polski. Tak, zakisić żurek łatwo i tanio, ale
składniki i ich ilość zależne są od kucharza. A ja jadam różnie
przyrządzany: na wodzie, na rosole, na dudkach i jako zalewajkę, na białej
kiełbasie, ale ten na wodzie z dodatkiem podsmażanych: kiełbasy, słoniny i
boczku, jajami na twardo, twarogiem i chrzanem jadam nie tylko na
Wielkanoc...
Ano, czym chata bogata, uczyłem swoje dzieci gotowania nawet prostych potraw
"z łąki", taki survival trochę, nie umrą, taką mam nadzieję z głodu...
A co do kapusty ze strączkowymi (bo i bób też może być) i witaminy i białko
i smak...
Teraz to całkiem nie tania potrawa, gdy kapusta na żeberkach wołowych lub
wieprzowych, prędze lub golonce, boczuś wędzony... Do ziemniaków, do
chleba...
W domu przeszliśmy na kasze, po zakupie worka słodkich ziemniaków, które
dały się zjeść głównie jako kluski z tartych...
|