Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Absinth
Date: Sat, 6 Jul 2002 07:56:47 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 25
Message-ID: <1few2pk.3cpbi63vzr5kN%wlos@tele.com.pl>
References: <ag5a7c$19t$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rw11.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1025935035 8183 217.99.1.11 (6 Jul 2002 05:57:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Jul 2002 05:57:15 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:115355
Ukryj nagłówki
Voyt <v...@w...pl> wrote:
> Może mi ktoś powiedzieć co to za alkohol ?
> W jaki sposób się go podaje ?
>
> pozdrawiam
>
> Voyt
Absynt to mocny gorzki likier ziolowy o kolorze zielonym wprowadzony na
rynek przez francuska firme Pernod w 1797. O jego smaku iaromacie
decyduje dodatek piolunu, stad jego nazwa (franc. absinthe - piolun).
Na przelomie XIX i XX wieku absynt stal sie we Francji niezwykle
popularny. Stal sie tez ulubionym alkoholem artytycznej bohemy
paryskiej, gzdie uzyskal miano "zielonej muzy". Jego popularnosc
zaczela zagrazac interesom winiarzy, ktorych presja doprowadzila do
zabronienia jego produkcji w 1915 roku pod pretekstem, ze zawarty w
piolunie alkaloid ma szkodliwe dzialanie dla systemu nerwowego.
Obecnie absynt produkuje sie m.in. w Czechach.
Absynt pije sie rozcienczony woda z dodatkiem cukru. Sluzyly do tego
specjalne kieliszki, an ktorych kladlo soe specjalna lyzeczle z
dziurkami, na niej kawalek cukru, przez ktory przelewalo sie wode do
kieliszka.
Wladyslaw
|