« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-21 07:09:12
Temat: Adżika (P) abchazkaPamietam jak dziś.. W zeszłym roku rzuciłam problem adżiki na grupe. Zleciały
sie przepisy i linki - do dzisiaj z nich korzystam. I nawet nie wiecie, jak
rozszerzyliscie moje horyzonty. Dziekuję.
Wczoraj zrobiłam adżike według receptury abchazkiej, wyczytanej na rozyjskiej
kuchennej grupie dyskusyjnej. Kochani! TO JEST TO! Ten smak, ta konsystencja,
ten kolor ( chop przywoził gruzińską daaawno temu).
Składniki:
500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej
500 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 główek czosnku ( dużych ), miom zdaniem najlepszy jest polski, ostrzejszy
niż te importowane
150 ml oleju ( ciut więcej niz pol szklanki)
4 kopiate łyżki soli.
4 łyżki octu ( ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy
Wykonanie: obie papryki zemlec, do gara ( musi być odporny na przypalanie),
dodac olej i smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej
wygotowywać, mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku ( tasakiem albo
szerokim nozem zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w
asadzie "samo" sie obiera). Czosnek też zemlec.Kiedy papryka z orzechami juz
jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać,
poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych
słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
Ten koncentrat mozna potem mieszać z przecierem pomidorowym, dodac chmeli-
suneli dla aromatu, ale to potem.Mozna dodać żywcem do czachobili - nadaje
odpowiedni smak, mozna jeśc łyżkami jak kto lubi :))) Qd
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-21 07:31:32
Temat: Re: Adżika (P) abchazka
----- Original Message -----
From: "kudlata" <k...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 9:09 AM
Subject: Adżika (P) abchazka
> Pamietam jak dziś.. W zeszłym roku rzuciłam problem adżiki na grupe.
(ciach, ale z zalem)> Ten koncentrat mozna potem mieszać z przecierem
pomidorowym, dodac chmeli-
> suneli dla aromatu, ale to potem.Mozna dodać żywcem do czachobili -
nadaje
> odpowiedni smak, mozna jeśc łyżkami jak kto lubi :))) Qd
Brzmi mniamusnie :-) A czy ja jako jednostka nieobeznana w kuchni
gruzinskiej moge poprosic o wyjasnienie , co to chmeli-suneli ?
Herbatka efemeryczna i zafrapowana
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 08:29:06
Temat: Re: Adżika (P) abchazka> (ciach), co to chmeli-suneli ?
> Herbatka efemeryczna i zafrapowana
>
>
> Mieszanka ziół ( "traw" po rosyjsku, sama sie nabralam tlumaczac po raz
pierwszy)i nasion przyprawowych, z których nieosiągalny u nas okazał się tylko
suszony owoc berberysu ( w tym roku mam obiecany od grupowiczki, ze ususzy z
wlasnego krzaka). Razem zmielone, bardzo aromatyczne, może jeszcze niech sie
Lilla wypowie, bo próbowała tegoż mojej produkcji).Po sczegóły muszę zajrzeć do
swoich notatek, albo.. albo wrzucić w gugla :))).Qd
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 08:45:52
Temat: Re: Adżika (P) abchazka
----- Original Message -----
From: <k...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 10:29 AM
Subject: Re: Adżika (P) abchazka
> > (ciach), co to chmeli-suneli ?
> > Herbatka efemeryczna i zafrapowana
> >
> >
> > Mieszanka ziół ( "traw" po rosyjsku, sama sie nabralam tlumaczac po raz
> pierwszy)i nasion przyprawowych, z których nieosiągalny u nas okazał się
tylko
> suszony owoc berberysu ( w tym roku mam obiecany od grupowiczki, ze ususzy
z
> wlasnego krzaka). Razem zmielone, bardzo aromatyczne, może jeszcze niech
sie
> Lilla wypowie, bo próbowała tegoż mojej produkcji).Po sczegóły muszę
zajrzeć do
> swoich notatek, albo.. albo wrzucić w gugla :))).Qd
> >
>
A to dziekuje bardzo za wyjasnienia i ide guglowac ;-)
Herbatka efemeryczna i nieco oswiecona
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 09:07:04
Temat: Re: Adżika (P) abchazkaUżytkownik "kudlata" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:02082109091264@polnews.pl...
> Składniki:
> 500 g papryki słodkiej
> 500 g papryki ostrej
> 500 g wyłuskanych orzechów włoskich
> 10 główek czosnku ( dużych ), miom zdaniem najlepszy jest polski,
ostrzejszy
> niż te importowane
Główek czosnku? Zebym się nie wpuścił?..
Edede
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 10:01:16
Temat: Re: Adżika (P) abchazka> >
> Główek czosnku? Zebym się nie wpuścił?..
>
> Edede
>
>
Tak, namaste, Główek ( nie ząbków!!!!).
I jeszcze jedna uwaga: ja zmieliłam ( zmełłam jak w szkole uczyli) to średnio
grubo, wyczuwalne sa grudki pod językiem; ale uważam, że jednak lepsze byłoby
bardziej pastowate. Mozna też dac więcej soli.Ale to indywidualna sprawa.Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 10:15:02
Temat: Re: Adżika (P) abchazkaCzyja to jest ntak naprawdę potrawa? Gruzinów, Abchazów czy Ormian ? ;-)))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 10:41:01
Temat: Re: Adżika (P) abchazkaOsobnik zdzisław z adresu <z...@...odry.wodzislaw.pl> napisał:
:: Czyja to jest ntak naprawdę potrawa? Gruzinów, Abchazów czy Ormian ?
:: ;-)))))
Teraz to juz NASZA!!!!! ;P
pzdr grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 10:56:55
Temat: Re: Adżika (P) abchazkaOn 21 Aug 2002 12:01:16 +0200, k...@p...onet.pl wrote:
>> >
>> G?ówek czosnku? Zebym si? nie wpu?ci??..
>>
>> Edede
>>
>>
>Tak, namaste, G?ówek ( nie z?bków!!!!).
>I jeszcze jedna uwaga: ja zmieli?am ( zme??am jak w szkole uczyli) to ?rednio
>grubo, wyczuwalne sa grudki pod j?zykiem; ale uwa?am, ?e jednak lepsze by?oby
>bardziej pastowate. Mozna te? dac wi?cej soli.Ale to indywidualna sprawa.Qd
A jak bys nie zmella, to czy bys przepuscila przez machine
kuchenna? maszynki do melcia wlasciwie nie mam, ale mam takie co
rozwala wsjo
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 11:10:37
Temat: Re: Adżika (P) abchazka>
> A to dziekuje bardzo za wyjasnienia i ide guglowac ;-)
> Herbatka efemeryczna i nieco oswiecona
>
>
> I co wyguglowałaś? Bo ja kolejne przepisy na adzike ( zbiorek wydam alboco),
parę zestawow pod wspolna nazwa chmeli-suneli i rade jak probować, czy adżika
dobra wyszła:
posmarować kawłeczek chleba adżiką, połozyc kawałek słoniny i wypić 100-150 g
wódki albo samogonu. Jeśli "spiritnyje" mocniejsze niż adżika, to znaczy, że
dalismy za mało ostrej papryki :))))
A serio już : w wielu przepisach powtarza się informacja, że adżikę (
koncentrat) przed uzyciem należy zmieszać z tkemali ( sos, a praktycznie mus z
bardzo kwaśnych śliwek; ortodoksyjna jest ałycza znaczy mirabelka) Qd
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |