Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "kudlata" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Adżika (P) abchazka
Date: Wed, 21 Aug 2002 09:09:12 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 36
Message-ID: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1029913752 25712 194.181.190.181 (21 Aug 2002 07:09:12
GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Aug 2002 07:09:12 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.205.248.118
X-Original-NNTP-Posting-From: 195.205.248.118
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121225
Ukryj nagłówki
Pamietam jak dziś.. W zeszłym roku rzuciłam problem adżiki na grupe. Zleciały
sie przepisy i linki - do dzisiaj z nich korzystam. I nawet nie wiecie, jak
rozszerzyliscie moje horyzonty. Dziekuję.
Wczoraj zrobiłam adżike według receptury abchazkiej, wyczytanej na rozyjskiej
kuchennej grupie dyskusyjnej. Kochani! TO JEST TO! Ten smak, ta konsystencja,
ten kolor ( chop przywoził gruzińską daaawno temu).
Składniki:
500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej
500 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 główek czosnku ( dużych ), miom zdaniem najlepszy jest polski, ostrzejszy
niż te importowane
150 ml oleju ( ciut więcej niz pol szklanki)
4 kopiate łyżki soli.
4 łyżki octu ( ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy
Wykonanie: obie papryki zemlec, do gara ( musi być odporny na przypalanie),
dodac olej i smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej
wygotowywać, mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku ( tasakiem albo
szerokim nozem zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w
asadzie "samo" sie obiera). Czosnek też zemlec.Kiedy papryka z orzechami juz
jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać,
poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych
słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
Ten koncentrat mozna potem mieszać z przecierem pomidorowym, dodac chmeli-
suneli dla aromatu, ale to potem.Mozna dodać żywcem do czachobili - nadaje
odpowiedni smak, mozna jeśc łyżkami jak kto lubi :))) Qd
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|