Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Aminokwasy - w czym ?
Date: Tue, 28 Oct 2003 11:19:28 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 62
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <bnlfrh$j9o$1@news.onet.pl>
References: <bn89nl$nve$1@atlantis.news.tpi.pl> <bn8b7f$1ec$1@inews.gazeta.pl>
<bniqoh$hnm$1@news.onet.pl> <bnire2$qqe$1@inews.gazeta.pl>
<bnis8o$psb$1@news.onet.pl> <bnitt0$6v7$1@inews.gazeta.pl>
<bnjbhd$jko$1@news.onet.pl> <bnl6oh$2p3u$1@foka.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1067336369 19768 212.33.82.34 (28 Oct 2003 10:19:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Oct 2003 10:19:29 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:25007
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bnl6oh$2p3u$1@foka.aster.pl...
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:bnjbhd$jko$1@news.onet.pl...
>
> > Hm... wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło: soja i między innymi wyskoczyła
> > ta: http://republika.pl/rolart/rolart2.html
> > co daje do myślenia... : )
>
> Nieee... Nie daje. Bo normy wg których białko jest lepsze od soi to wyniki
> badań na szczurach, a stąd już tylko krok do... ;-)
...absurdu : )
No właśnie, szczury są świetnie przystosowane do żywienia się wszystkim (na
surowo!), człowiek się od nich trochę różni... 8]
Jak więc można białkowe normy, ich jakość i przyswajalność itp. odnosić do
norm właściwych organizmowi człowieka... (?)
> > 1. Co to znaczy "ekstrudowanych" produktach sojowych?
>
> Ekstruzja jest procesem technologicznym polegającym na poddawaniu surowca
> jednocześnie wpływowi narastającego ciśnienia oraz wysokiej temperatury w
> urządzeniu zwanym ekstruderem.
Dzięki Rukasu, za wyjaśnienia : )
> ...a osób spożywających jajka "na surowo" znam naprawdę niewiele! ;-)
W tym momencie nie chodzi o to ile ludzi spożywa żółtka na surowo, a ile
nie.
To, co robi większość, często bywa złudną wskazówką.
Chodzi o tę przyswajalność produktu na surowo. Nasz przewód pokarmowy nie
przejawi obstrukcji, gdy zjesz surowe żółtko (no, chyba że już masz
wypaczony wcześniejszą dietą), a gdy zjesz surową soję - podejrzewam, że
tak.
Dla mnie bardzo ważną wskazówką jest przyswajalność produktu przez mój
przewód pokarmowy na surowo. A czy ja te produkty poddaję obróbce
kulinarnej - to już inna, mniej istotna sprawa.
> Zgadza się - obecnie FAO/WHA zalecają korzystanie z PDCAAS zamiast z EAA
czy nawet UAAS. Naukowcy dostrzegli że zapotrzebowanie na białko "szczurzych
> niemowlaków" odbiega pod pewnymi względami od zapotrzebowania na białko
> dzieci ludzkich (bystrzy są, nie?)
: ))))))
i opracowali naprawdę precyzyjną i
> uwzględniającą wszystkie czynniki (wliczając strawność, biodostępność,
itp.)
> metodę oceny białek, czyli właśnie PDCAAS. Zgodnie z PDCAAS najwyższą
> wartość mają białka jaja kurzego, izolat sojowy (dostępne mi badania mówią
o
> izolacie SUPRO, ale zapewne dotyczy to także wielu innych izolatów), oraz
> kazeina (pamiętacie ten wątek o mleku i jego przetworach?).
A jak wygląda procent wchłanialności surowych białek z żółtka i soi?
Pozdrawiam
--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
|