Data: 2003-10-28 10:19:28
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bnl6oh$2p3u$1@foka.aster.pl...
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:bnjbhd$jko$1@news.onet.pl...
>
> > Hm... wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło: soja i między innymi wyskoczyła
> > ta: http://republika.pl/rolart/rolart2.html
> > co daje do myślenia... : )
>
> Nieee... Nie daje. Bo normy wg których białko jest lepsze od soi to wyniki
> badań na szczurach, a stąd już tylko krok do... ;-)
...absurdu : )
No właśnie, szczury są świetnie przystosowane do żywienia się wszystkim (na
surowo!), człowiek się od nich trochę różni... 8]
Jak więc można białkowe normy, ich jakość i przyswajalność itp. odnosić do
norm właściwych organizmowi człowieka... (?)
> > 1. Co to znaczy "ekstrudowanych" produktach sojowych?
>
> Ekstruzja jest procesem technologicznym polegającym na poddawaniu surowca
> jednocześnie wpływowi narastającego ciśnienia oraz wysokiej temperatury w
> urządzeniu zwanym ekstruderem.
Dzięki Rukasu, za wyjaśnienia : )
> ...a osób spożywających jajka "na surowo" znam naprawdę niewiele! ;-)
W tym momencie nie chodzi o to ile ludzi spożywa żółtka na surowo, a ile
nie.
To, co robi większość, często bywa złudną wskazówką.
Chodzi o tę przyswajalność produktu na surowo. Nasz przewód pokarmowy nie
przejawi obstrukcji, gdy zjesz surowe żółtko (no, chyba że już masz
wypaczony wcześniejszą dietą), a gdy zjesz surową soję - podejrzewam, że
tak.
Dla mnie bardzo ważną wskazówką jest przyswajalność produktu przez mój
przewód pokarmowy na surowo. A czy ja te produkty poddaję obróbce
kulinarnej - to już inna, mniej istotna sprawa.
> Zgadza się - obecnie FAO/WHA zalecają korzystanie z PDCAAS zamiast z EAA
czy nawet UAAS. Naukowcy dostrzegli że zapotrzebowanie na białko "szczurzych
> niemowlaków" odbiega pod pewnymi względami od zapotrzebowania na białko
> dzieci ludzkich (bystrzy są, nie?)
: ))))))
i opracowali naprawdę precyzyjną i
> uwzględniającą wszystkie czynniki (wliczając strawność, biodostępność,
itp.)
> metodę oceny białek, czyli właśnie PDCAAS. Zgodnie z PDCAAS najwyższą
> wartość mają białka jaja kurzego, izolat sojowy (dostępne mi badania mówią
o
> izolacie SUPRO, ale zapewne dotyczy to także wielu innych izolatów), oraz
> kazeina (pamiętacie ten wątek o mleku i jego przetworach?).
A jak wygląda procent wchłanialności surowych białek z żółtka i soi?
Pozdrawiam
--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
|