Data: 2003-04-23 11:42:10
Temat: Re: Ani - ku nauce :-)
Od: l...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Użytkownik Basia Kulesz <b...@p...gliwice.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:b85shc$vs$...@z...polsl.gliwice.pl...
> >
> > Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
> > news:b85qlu$j6h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > a ja malinowo :)))
> > > są słodsze ;))
> >
> > > Tak byłaś łaskawa napisać????
> > > Nie chcąc z wrodzonej elegancji zakłócać wątku imieninowego tu lekcji
> > > króciutkiej muszę Ci udzielić. :-))
> > > składy chemiczne owoców, a w tym zawartość cukrów. I cóż
> > > tam czytamy?
> > > maliny: (str 523) 5,5 -10,6% cukrów
> > > winorośla (str. 555) do 21,41% cukrów
> > > I proszę te dane powtarzać sobie przed snem, aż do zapamiętania :-))
> >
> > Dobre szczególnie dla kogoś z zaawansowaną nadwagą, jak ja:-)
> Mówią, że dobrej kobiety nigdy nie ma za dużo :-)))
> Poza tym te cukry zawarte w winoroślach nie tuczą. Wręcz odwrotnie....
> Bliżej Ci to zapewne mogą wyjasnić grupowi lekarzo-chemicy :-))
>
> Jeszcze się > dziwisz, że wycięłam winorośl?
>
> Nieustannie :-))
>
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
Cześć
Nie jestem lekarzem i tylko mężem chemiczki, ale z tymi cukrami to nie całkiem
tak. Winogrona zawierają głównie glukozę, która jest bardzo cenna, ale ...
szybko zamieniana w tłuszcz jako najprostszy cukier. Co innego taka fruktoza i
np do strawienia jabłek organizm musi "dołożyć". Nie wiem jakie typy cukrów
zawierają maliny. Co do winogron, to można robić z nich wino, które glukozy już
nie musi zawierać, za to zachowuje inne dobrodziejstwa winogron
dodatkowo "wzmocnione" przez drożdże.
Pozdrawiam
Leszek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|