Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Atkins
Date: Tue, 20 Aug 2002 15:56:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ajtijp$oh0$1@news2.tpi.pl>
References: <ajjs0s$hf2$1@news.onet.pl> <ajr27t$ntj$1@news.onet.pl>
<ajr60c$b4b$1@news2.tpi.pl> <ajt05m$cam$1@news.onet.pl>
<ajt2f8$1iv$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: elblag.elb.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1029852601 25120 213.77.19.216 (20 Aug 2002 14:10:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Aug 2002 14:10:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:8890
Ukryj nagłówki
Użytkownik "iza" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajt2f8$1iv$1@news2.tpi.pl...
>
>
> Czy nasz organizm bez uszczerbku nie moze posilkowac sie obydwoma
> paliwami?
Zwykle na diecie węglowodanowej tak właśnie robi. Kiedy zjesz węglowodany,
to rośnie ich poziom we krwi i pojawia się insulina. Insulina "wpycha"
glukozę do komórek w celu jej spalenia (część) i przetworzenia reszty na
tłuszcze. Po okresie trawienia poziom cukru we krwi spada i uaktywnia się
wyzwalanie kwasów tłuszczowych z własnej tkanki i ich spalanie. Procesy te
zachodzą jednocześnie, ale ich natężenie jest zmienne.
Kiedys Leszek napisal, ze najgorszy dla czlowieka jest
> stosunek cukrow do tluszczu 1:1. Czy moglibyscie pociagnac ta teze?
Jeżeli zjadasz węglowodany w postaci cukrów złożonych jeszcze dodatkowo
otoczonych błonnikiem, to ich trawienie jest wydłużone. Względnie powoli
podwyższają poziom glukozy we krwi i dość długo mogą być spalane, co
zmniejsza przetwarzanie ich na tłuszcze. Sytuacja zmienia się kiedy jesz
węglowodany i jednocześnie tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Kwasy tłuszczowe
wyzwalające się z pokarmowych chylomikronów przenikają swobodnie (zgodnie z
gradientem stężeń) przez błony komórkowe i wypierają ze spalania glukozę.
Większa ilość glukozy musi być więc przetworzona na tłuszcze. Część tej
glukozy wnika do śródbłonka naczyń krwionośnych, gdzie jest przetwarzana na
tłuszcze i cholesterol. Im więcej więc tłuszczu w diecie, tym więcej glukozy
wnika do ścianek naczyń krwionośnych powodując miażdżycę. Dzieje się tak do
proporcji 1:1 (proporcja energetyczna, a nie wagowa). Powyżej tej proporcji
jest coraz mniej węglowodanów w diecie, a więc i mniej wnikania glukozy do
komórek naczyń krwionośnych. Poniżej 150 gram węglowodanów w dziennej diecie
nie powoduje już powstawania miażdżycy.
Pozdrawiam
Leszek
|