Data: 2002-12-21 23:46:42
Temat: Re: Atkins ?
Od: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atuifr$ddg$1@absinth.dialog.net.pl...
> > Przy okazji, czy pan Atkins, słyszał kiedyś o błonniku? ;-)
>
> Jako lekarz pewnie słyszał. Pewnie też zna wyniki badań 86 tys.
> pielęgniarek. Badania te wykazały dodatnią korelację między ilością
> zjadanego błonnika, a zachorowalnością na nowotwór jelita grubego.
> Przekładając to na zwykły język: im więcej błonnika w diecie, tym większa
> możliwość zachorowania na raka jelita grubego.
Pleciesz. Przeczytales chociaz oryginalny abstrakt tej "cytowanej" na
gazeta.pl pracy?
"After adjustment for age, established risk factors, and total energy
intake, we found no association between the intake of dietary fiber and the
risk of colorectal cancer (...) Our data do not support the existence of an
important protective effect of dietary fiber against colorectal cancer or
adenoma."
Przekladajac to na zwykly jezyk: w tym konkretnym badaniu nie wykryto
korelacji miedzy spozyciem blonnika pokarmowego a ryzykiem powstania raka
lub gruczolaka jelita grubego. Tym bardziej dodatniej, w co bardzo chcialbys
zapewne wierzyc.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|