Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!xlned.com!feeder3.xlned.com!feeder.news
-service.com!tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.twea
knews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!new
sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <3...@i...googlegroups.com>
<w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
<4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
<rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
<4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
<4c741020$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4c7413ce$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
<n...@4...net>
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Date: Wed, 25 Aug 2010 10:13:00 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Lines: 73
Message-ID: <4c74d08d$0$22794$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.224.248
X-Trace: 1282723981 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22794 83.6.224.248:1325
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122636
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>>>>>> napisał(a):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał,
>>>>>>>>> zawierają
>>>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej
>>>>>>>>> już
>>>>>>>>> piec
>>>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>>>>>> swojej
>>>>>>>>> roboty.
>>>>>>>>
>>>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>>>>>
>>>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>>>>>
>>>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
>>>>>>> każdego
>>>>>>> słonego ciasta :-)
>>>>>>
>>>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>>>>>
>>>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
>>>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
>>>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
>>>>> słoja
>>>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
>>>>> :-)
>>>>
>>>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
>>>
>>> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
>>
>> Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp
>> pokojowej.
>> Przechowywać w suchym.
>> Przed użyciem uwodnić.
>
> W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
> zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
> służyły jako matecznik do nowego zaczynu.
Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano
trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy.
Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia,
pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i
myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb
pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.
|