Strona główna Grupy pl.rec.dom Automat do pieczenia chleba ... Re: Automat do pieczenia chleba ...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Automat do pieczenia chleba ...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!xlned.com!feeder3.xlned.com!feeder.news
-service.com!tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.twea
knews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!new
sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <3...@i...googlegroups.com>
<w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
<4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
<rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
<4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
<4c741020$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4c7413ce$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
<n...@4...net>
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Date: Wed, 25 Aug 2010 10:13:00 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Lines: 73
Message-ID: <4c74d08d$0$22794$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.224.248
X-Trace: 1282723981 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22794 83.6.224.248:1325
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122636
Ukryj nagłówki


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>>>>>> napisał(a):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał,
>>>>>>>>> zawierają
>>>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej
>>>>>>>>> już
>>>>>>>>> piec
>>>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>>>>>> swojej
>>>>>>>>> roboty.
>>>>>>>>
>>>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>>>>>
>>>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>>>>>
>>>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
>>>>>>> każdego
>>>>>>> słonego ciasta :-)
>>>>>>
>>>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>>>>>
>>>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
>>>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
>>>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
>>>>> słoja
>>>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
>>>>> :-)
>>>>
>>>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
>>>
>>> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
>>
>> Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp
>> pokojowej.
>> Przechowywać w suchym.
>> Przed użyciem uwodnić.
>
> W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
> zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
> służyły jako matecznik do nowego zaczynu.

Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano
trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy.
Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia,
pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i
myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb
pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.08 Qrczak
25.08 ąćęłńóśźż
25.08 Adam Moczulski
25.08 Grzegorz Janoszka
25.08 Adam Moczulski
25.08 Biggie
25.08 boxfish
25.08 Adam Moczulski
25.08 Jan Werbiński
26.08 Kris
26.08 zlotowinfo
26.08 Jan Werbiński
26.08 Ikselka
27.08 /// Kaszpir ///
29.08 Artur Lew
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii
Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
Mleko w ekspresie
Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Do czego i jak wykorzystac 'odpad' wody z filtra RO w kuchni?
gazociag - niski srednie wysokie cisnienie
Jak podmienic halogenki na ledy?
Jakie zarówki E27?
Szafki do samodzielnego montazu
Piekarnik z mikrofalą 2w1
Roborock S5 MAX
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3