Data: 2007-04-03 12:26:22
Temat: Re: BTW_100/100/130_g
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
jangr pisze:
>>>Czyli dobra jest ta dieta czy nie?
>>
>>A skad moge to wiedziec? Okreslenie stosunku B:T:W to duzo za malo
>>informacji, by cokolwiek powiedziec. Sam przeciez wiesz, ze oprocz tego
>>zalecenia funkcjonuje sporo innych, jesli chodzi chocby o diete
>>Kwasniewskiego.
>
> No to uściślę.
Ale uscisliles...
> Czy 100 gram białka na człowieka to za dużo? Za mało? W sam raz?
Zalezy dla kogo. Przy bardzo umiarkowanej aktywnosci fizycznej w sam
raz, pod warunkiem, ze bedzie to bialko o kompletnym skladzie
aminokwasowym, a nie np. jakis smieszny kolagen ze swinskich nozek,
jedzony non stop i bez zadnego urozmaicenia.
> Czy 100 gram tłuszczy na człowieka to za dużo? Za mało? W sam raz?
Zalezy jakie to tluszcze. Czy w tej puli dostarczysz niezbedne ilosci
NNKT, w tym omega-3 i omega-6, czy beda to tluszcze wyjalowione z
witamin, jak np. smalec, czy tez z zawartoscia wit. A, E, K, jak oliwa z
oliwek czy maslo.
> Czy 130 gram węglowodanów na człowieka to za dużo? Za mało? W sam raz?
Jak wyzej. Te 130 gram mozna rownie dobrze przyjac w postaci batonikow,
jak i kasz, warzyw czy owocow. Te pierwsze nie dostarcza nic procz
kalorii, te drugie beda bogate w witaminy i skladniki mineralne oraz wode.
> Oczywiście twoim zdaniem.
> Te wartości są wyjściowe. Warunek konieczny niewystarczający.
> Od czegoś trzeba zacząć, żeby potem wszystko rozpisać na poszczególne
> grupy pokarmów, produkty i ich ilości.
Moim zdaniem punktem wyjscia nie jest stosunek B:T:W, bo z odchyleniami
od zalozonych sztucznie proporcji organizm ludzki musial sobie
skutecznie radzic od setek tysiecy lat, stad swietnie dzialajace
mechanizmy, ktore potrafia wytwarzac tluszcze z weglowodanow, glukoze z
reszt glicerolowych czy bialek, przetwarzac jedne aminokwasy w drugie
itp. Wiekszym problemem jest brak lub niewystarczajaca podaz scisle
egzogennych aminokwasow, witamin i mineralow, bo tych nie da sie
wytworzyc z powietrza. Dla mnie kluczem do zdrowej diety sa urozmaicone,
bogate w substancje towarzyszace, zrodla bialka, weglowodanow i tluszczow.
|