« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-02 00:36:14
Temat: Bardzo smaczny soczek cioci ZosiPostanowiłam się podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczny soczek na
letnie upały. Poczęstowała mnie nim moja ciocia z Kielc.
Obieramy cytrynę ze skórki. Kroimy ją w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy
do 0,75 litra przegotowanej chłodnej wody. Wodę osłodzić. Ilość cukru wedle
uznania. Rozgniatamy plasterki cytryny aby wydusić z nich sok. Plastry
naprawdę powinny być bardzo cienkie. 2-3 plasterki można zostawić ze skórką.
Wtedy soczek nabierze lekkiej goryczki.
Soczek naprawdę pyszny i wspaniale gasi pragnienie.
Pozdrawiam Hania
http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-02 01:32:33
Temat: Re: Bardzo smaczny soczek cioci Zosi
Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcmf5u$k7s$1@opal.futuro.pl...
> Postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczny soczek na
> letnie upały. Poczęstowała mnie nim moja ciocia z Kielc.
> Obieramy cytrynę ze skórki. Kroimy ją w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy
> do 0,75 litra przegotowanej chłodnej wody. Wodę osłodzić. Ilość cukru
wedle
> uznania. Rozgniatamy plasterki cytryny aby wydusić z nich sok. Plastry
> naprawdę powinny być bardzo cienkie. 2-3 plasterki można zostawić ze
skórką.
> Wtedy soczek nabierze lekkiej goryczki.
> Soczek naprawdę pyszny i wspaniale gasi pragnienie.
> Pozdrawiam Hania
> http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
===
To na poważnie, czy jaja sobie robisz?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-02 17:28:04
Temat: Re: Bardzo smaczny soczek cioci Zosi
waldek wrote:
> Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dcmf5u$k7s$1@opal.futuro.pl...
> > Postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczny soczek na
> > letnie upały. Poczęstowała mnie ni
> > http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
> To na poważnie, czy jaja sobie robisz?
> waldek
Ja bym powiedzial: prymitywnie zakamuflowana reklama.
Pozdr.Wojciechow chlopak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-03 11:08:41
Temat: Re: Bardzo smaczny soczek cioci ZosiW: news:dcmifn$5gc$1@inews.gazeta.pl
Od: waldek <x...@o...pl>
Było:
>> ...
>> Soczek naprawdę pyszny i wspaniale gasi pragnienie.
>> ...
> To na poważnie, czy jaja sobie robisz?
W dobie pojemników na wszystko, supermarketów z promocjami typu "zielone bez
skórki ale za to z witaminą C", sądzę, że są ludzie na świecie co nie wiedzą
że ziemniaki się wykopuje z ziemi a mleko jest wydzieliną z wymion
zwierzęcia domowego.
Lekarstwo na czkawkę ;-)
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13
63
Nie dawać alkoholu! :D http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2534.html
Ale w w stechnicyzowanym świecie powinna być powszechna umiejętność
wyszukiwania informacji
http://www.google.pl/search?q=cytryna%2Bwoda%2Bcukie
r%2Blemoniada&hl=pl
No chyba że w głowie się nie mieści, możliwość poznania tej receptury przez
innych członków rasy ludzkiej...
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Zajrzyj tu: http://www.lysiak.chrzanik.com/index.php
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-03 11:15:36
Temat: Re: Bardzo smaczny soczek cioci ZosiW: news:dcmf5u$k7s$1@opal.futuro.pl
Od: Midnight Wind <p...@o...pl>
Było:
> Postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczny
> ...
> Soczek naprawdę pyszny i wspaniale gasi pragnienie.
Ja też mam przepis na pyszny napój od... - znalazłem w internecie - ale jest
pycha!
Ten drugi przepis powinien być pierwszy ale mi się nie chce zmieniać, tyle
to roboty...
KWAS CHLEBOWY
I
4 kg wysuszonego chleba razowego,
10 l wody,
5 dkg drożdży,
80 dkg cukru,
sok z 2-3 cytryn,
dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do
drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach
przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi
korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i
odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
II
30 dag suchego razowego chleba
20 dag cukru
10 dag miodu
10 l wody
Chleb zalać gorącą wodą, dodać cukier i miód.
Wszystko wymieszać i postawić na 2 - 3 dni w ciepłym, chłodnym miejscu, aby
się zakwasiło.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Zajrzyj tu: http://www.lysiak.chrzanik.com/index.php
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |